ZanimljivostiTri uobičajene greške u uređenju enterijera koje "povećavaju" vaše račune za grijanje

Tri uobičajene greške u uređenju enterijera koje “povećavaju” vaše račune za grijanje

Stručnjak za uređenje enterijera u Crafted Beds za Express.co.uk otkrio je tri greške koje povećavaju vaše račune za grijanje.

Nemate ćilime u “prometnim područjima”

Brian Dillon, stručnjak za interijere u Crafted Beds-u , rekao je: “Jedna uobičajena greška u unutrašnjosti koja može značajno utjecati na račune za grijanje je zanemarivanje upotrebe tepiha”.

“Tepisi, čak i oni tanki koji ne koštaju bogatstvo, mogu djelovati kao izolatori koji zadržavaju toplinu i sprečavaju je da pobjegne kroz gole podove. Pokušajte postaviti prostirke u prostore s velikim prometom i sobe s tvrdim podovima kako biste zaista osjetili korist”, kazao je.

To će pomoći da se efikasno zadrži toplina i smanji potreba za grijanjem, uštedi na računima za energiju. Štaviše, dodavanje tepiha u dom može pomoći da dom izgleda ugodnije.

Upotreba roletni umjesto zavjesa

Odlučivanje za roletne može izgledati kao dobra ideja u smislu uštede prostora, ali može utjecati na troškove grijanja, kaže Dillon.

Za razliku od zavjesa, roletne nude minimalnu izolaciju, posebno ako domaćinstva nemaju kvalitetnu izolaciju.

Stručnjak je dodao: “Kao rezultat toga, vaše unutrašnje temperature će brže fluktuirati, što će dovesti do većeg oslanjanja na grijanje kako bi prostorije ostale tople”.

Također je preporučio ulaganje u termalne zavjese jer one najbolje zadržavaju toplinu.

Imate namještaj gurnut skroz do radijatora

“Guranje namještaja uz radijatore je skup previd u dizajnu interijera. Ovakav raspored može ometati cirkulaciju topline, uzrokujući neefikasnost u sistemima grijanja i dovesti do veće potrošnje energije”, pojasnio je.

Iako ćete i dalje moći donekle osjetiti korist, osjećat ćete se još toplije ako dozvolite toplom zraku da slobodno struji kroz sobu.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE