ZanimljivostiOvi jednostavni trikovi pomoći će vam da održite svoj dom toplijim tokom...

Ovi jednostavni trikovi pomoći će vam da održite svoj dom toplijim tokom zime

S nižim temperaturama mnogi traže način da uštede na grijanju, a da istovremeno održe svoj dom što toplijim te im u tome mogu pomoći neki od sljedećih savjeta.

Ovo nisu veliki projekti poput dodavanja izolacije potkrovlja ili zamjene prozora već jednostavni i jeftini trikovi koji bi vam u konačnici mogli pomoći da svoj dom održite što toplijim tokom zime.

Udaljite namještaj od ventilacijskih otvora i radijatora

Mnogo puta kauč, stolica ili krevet koji se pomjere tokom ljeta ostaju tamo zimi, blokirajući protok toplote u prostoriji. To će vas koštati dodatno, a istovremeno činiti prostorije hladnijim. Kod sistema s mehaničkom ventilacijom, blokiranje dovodnog ili povratnog ventila može uzrokovati neravnotežu pritiska u cijeloj kući koja poremeti protok topline u cijelom sistemu.

Zaustavite promahu

Da biste ovo učinili, smanjite prostore kroz koje hladni zrak može ući u vašu kuću – zatvarajte vrata, a ukoliko želite dodatno blokirati protok zraka možete zatvoriti i prostore ispod vrata.

Zatvorite ovaj prostor dugačkom tankom platnenom vrećom koju ćete napuniti nečim poput riže kako bi bila dovoljno teška da ostane na mjestu. Možete je sašiti koristeći otpadne tkanine. Također možete zadržati toplinu tamo gdje je to potrebno tako što ćete paziti da neka unutrašnja vrata, poput onih koja vode do hodnika ili blizu stepeništa, budu zatvorena.

Otvorite zavjese i roletne tokom dana

Imate zavjese ili roletne koje blokiraju sunčevu svjetlost? Otvorite ih tokom dana kako biste dobili besplatnu solarnu toplinu, a potom ih zatvorite neposredno prije zalaska sunca.

Također, preporučuje se i korištenje izolacijskih zavjesa koje su specijalno namijenjene da zadrže toplotu unutra stvarajući barijeru između prozora i prostorije.

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE