Tina Maze okončala karijeru

551

Tina Maze je s prijevremenim završetkom prve vožnje na veleslalomu na Zlatnoj lisici u Mariboru okončala takmičarsku karijeru.

Na utrci Svjetskog kupa Maze se zaostavila pred ulazom u završnu strminu i skočila u naručje životnom partneru Italijanu Andreu Massiju, potom se zaputila prema cilju i zaustavila prije ciljne linije, skinula skije i ušetala u cilj, prenosi STA.

Maze, koja je nastupila sa startnim brojem 34, dan uoči utrke nije znala na koji način da okonča karijeru. Na kraju je izabrala da odustane u prvoj vožnji i da u njenoj statistici bude upisano da nije završila utrku (DNF).

Među najveće uspjehe 33-godišnje Maze ubrajaju se zlatne medalje u veleslalomu i spustu na Olimpijadi u Sočiju te srebrene u veleslalomu i superveleslalomu u Vancouveru, kao i četiri zlatne i pet srebrenih medalja sa svjetskih prvenstava.

U Svjetskom kupu nastupa od sezone 2001/2002, a upisala je 24 pobjede. Veliki kristalni globus za ukupnu pobjednicu Svjetskog kupa osvojila je u sezoni 2012/2013. kada je bila najbolja i u veleslalomu, superveleslalomu i superkombinaciji.

visoko.ba/fena.co.ba