PreporukaFilmSutra počinje snimanje novog filma Pjera Žalice - "Praznik rada"

Sutra počinje snimanje novog filma Pjera Žalice – “Praznik rada”

Sutra navečer zvanično započinje snimanje novog filma bosanskohercegovačkog reditelja i profesora Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Pjera Žalice. Film naziva “Praznik rada” svoju premijeru trebao bi imati u prvom kvartalu 2022. godine.

Žalica je u razgovoru za Klix.ba još tokom 2017. godine nagovijestio snimanje “Praznik rada”, koje je prvobitno planirano za ljeto 2020., ali je zbog epidemiološke situacije odgođeno.

U augustu prošle godine kazao je kako su “pred kraj finansiranja” i da je sve spremno za početak snimanja, ali je BiH u tom trenutku bila označena kao zemlja visokog epidemiološkog rizika zbog čega je cijeli projekat zaustavljen.

Film će biti realiziran u regionalnoj koprodukciji Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Slovenije, a film je podržala i Evropska komisija kroz Media projekt platformu i EUROIMAGE-a, koji je najveća evropska podrška koprodukcijama.

Kako je ranije otkrio radnja filma prati dešavanja između jednog zatvorenog malog kruga ljudi u mahali na Bjelavama gdje je i sam reditelj odrastao.

“Radnja počinje dvije noći prije 1. maja kada se cijela mahala tradicionalno sprema proslaviti Praznik rada. Međutim, dogode se neke neočekivane stvari koje tu proslavu pokvare, ali cijelom tom komšiluku i otvore oči”, kazao je Žalica.

Reditelj je otkrio da će snimanje biti okončano do kraja septembra, te da je radnja zbog drame koju nosi regionalna i univerzalna, iako se fokusira na lokalno sarajevsko područje.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE