BiHSuspenzija i smanjenje carinskih stopa šansa za spas bh. privrede

Suspenzija i smanjenje carinskih stopa šansa za spas bh. privrede

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji s entitetskim privrednim komorama uputila je poziv privrednicima da dostave prijedloge dopuna Odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa za narednu godinu. Privrednici ovu incijativu pozdravljaju s obzirom na to da su visoke carinske stope postale smetnja razvoju, uvođenju novih tehnologija, ali i zapošljavanju. Na potezu su Ministarstvo trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Vijeće ministara.

Salih Lemeš jedan je od otprilike 300 bh. privrednika koji nekoliko godina vide benefite Odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih repromaterijala.

“U momentu donošenja odluke još 2017. godine naš izvoz je iznosio tri miliona maraka, a u narednih šest godina povećao se na 67 miliona. U istom periodu zaposlili smo 50 novih radnika, a u novu opremu investirali oko 20 miliona maraka”, ističe Lemeš.

Inače, Zakon o carinskoj tarifi iz 1998. godine uz niz izmjena i dopuna u poslijednjih 25 godina nije promijenjen. U međuvremenu uvođeni su i drugi porezi, pa su vremenom visoke carinske stope postale smetnja razvoju, uvođenju novih tehnologija, ali i zapošljavanju, kaže naš sagovornik i dodaje da je proširenje Odluke o suspenziji carinskih stopa jedni način opstanka bh. privrede.

“Ako ne bismo imali suspenziju carinskih stopala bili bismo skuplji za pet do 10 posto i time ne bismo bili u prilici plasirati robe u zemlje regiona, vrlo teško na prostor EU, a bio bi nam ugrožen i plasman na području Bosne i Hercegovine”, napominje Lemeš.

“Ono što je specifično za ovu odluku je da ona tretira određen broj sektora tako da pokriva tekstilno-kožarsku, metalnu i elektro, hemijsku i grafičku, ali i jedan dio prehrambene industrije. Odluka je posebno povoljna za naše izvoznike, što im omogućava snabdijevanje repromaterijala s trećih tržišta s kojima Bosna i Hercegovina nema sporazum”, ističe Ognjenka Lalović, direktorica Sektora za privredu u VTKBiH.

Bh. privreda se razvija, potencijala ima, a i domaće kompanije se okreću ka modernim tehnologijama, čime se stvara ozbiljna konkurencija na tržištu, mišljenja je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac, koji kaže da će se ova odluka vjerovatno i ranije naći pred Vijećem ministara.

“Cijenim da su privrednici u pravu i moj stav će biti da uputimo jednu vrstu inicijative prema VTK-u da brže ažuriraju dokumentaciju koja dolazi do njih i da je upute ka Minsitarstvu vanjske trgovine kako bismo mogli da to pitanje kandidujemo na Vijeću ministara”, kaže Košarac.

Naš sagovornik s početka priče, zahvaljujući privremenoj suspenziji carina na repromaterijale, uspio je svoj posao proširiti na četiri kontinenta. Mišljenja je da pitanje carina teba biti trajno riješeno. S druge strane, ministar Košarac najavljuje izmjenu zakonskih propisa.

“Izvorni prihodi više nisu carine, teško će to biti u budućnosti i mislim da se moramo oslanjati na druge vidove poreza, a da carine ukinemo i da se dovedemo u ravnopravan položaj s privrednicima iz okruženja, ali i Evrope”, poručuje Lemeš.

“Zajedno sa UIO to pitanje ćemo sigurno u budućnosti rješavati cijeneći da trebamo izvršiti analizu efekata i onih politika i mjera koje će nam omogućiti, prije svega, razvoj domaće privrede, ali i neke druge trendove kako bi naša privreda bila adaptirana i etablirana na svjetskim tržištima”, ističe Košarac.

Bez obzira na nadležnosti u djelovanju, kada je privreda u pitanju značajniju ulogu mora imati država, dodaje ministar Košarac. Naši sagovornici su saglasni da usvajanje Odluke o suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa je šansa za spas bh. privrede u vrijeme globalne krize. Na potezu je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, a krajnji rok je septembar.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE