Lokalne TemeTržište rada: Ovo su najtraženiji poslovi u Visokom, ali radnika nema jer...

Tržište rada: Ovo su najtraženiji poslovi u Visokom, ali radnika nema jer su otišli vani

U Visokom postoji velika potražnja za brojnim zanimanjima, što potvrđuju podaci Zavoda za zapošljavanje FBiH. Ipak, već godinama se suočavamo s problemom sve manjeg uspjeha u popunjavanju radnih mjesta u sektorima deficitarnih zanimanja. Glavni razlog tome je odlazak stručnih radnika u zemlje Evropske unije u potrazi za boljim uvjetima, životom i primanjima.

Piše: Naim K. 

Prema podacima do kojih je došao portal Visoko.co.ba, broj zaposlenih sa evidencije Biroa rada u Visokom u toku 2023. godine iznosio je 1952, dok je u 2022. godini sa evidencije zaposleno 2033 osoba.

Ovi brojevi uključuju i samozaposlene, među kojima je u 2023. godini 145 osoba odjavljeno sa evidencije zbog registracije samostalne djelatnosti ili privrednog društva, u odnosu na 140 samozaposlenja u 2022. godini.

Struktura zaposlenih pokazuje dominaciju kvalifikovanih radnika, kao i radnika sa srednjom i visokom stručnom spremom. Međutim, novozaposleni radnici sa SSS često se zapošljavaju na radnim mjestima koja zahtijevaju nižu stručnu spremu (KV ili NK).

Također, mnogi novozaposleni KV radnici rade poslove za koje nisu zvanično stručno osposobljeni. Najveći broj osoba je zaposlen u proizvodnji tekstilne odjeće, obuće, prehrambenih proizvoda te u preradi drveta.

Istovremeno, tokom 2023. godine radni odnos je prestao za 1808 osoba, dok je u 2022. godini prestanak radnog odnosa zabilježen za 1830 osoba.

Kada je riječ o visokokvalifikovanim radnicima, prema prognozama poslodavaca, najveća potražnja u Visokom će biti za radnicima iz IT sektora, uključujući inženjere elektrotehnike, sistem inženjere, programere i IT developere. Također, značajna potražnja očekuje se za ekonomistima, magistrima farmacije te mašinskim i građevinskim inženjerima.

S druge strane, na evidenciji Biroa za zapošljavanje Visoko najčešće završavaju radnici sa suficitarnim zanimanjima.

Najtraženija  KV zanimanja Suficitarna KV zanimanja Deficitarna  KV zanimanja
Prodavač Prodavač Tesar
Šivač Frizer Pekar
Bravar Automehaničar Stolar
Stolar Bravar Kuhar
Tapetar Obućar Tapetar

 

Najtraženija SSS zanimanja Suficitarna SSS zanimanja Deficitarna SSS zanimanja
Mašinski tehničar Ekonomski tehničar Turistitčki vodič
Ekonomski tehničar Maturant gimnazije Drvni tehničar
Veterinarski tehničar Mašinski tehničar  
Građevinski tehničar Tekstilni tehničar  

Najtraženija i deficitarna zanimanja na evidenciji Biroa rada Visoko u 2023. godini

Ovi podaci jasno ukazuju na dinamične promjene i izazove na tržištu rada u Visokom. Unatoč velikoj potražnji za stručnim radnicima, odlazak kvalifikovane radne snage u inostranstvo stvara dodatne poteškoće za lokalne poslodavce. Potrebne su efikasne strategije i mjere koje će potaknuti zadržavanje stručnjaka i privući novu radnu snagu kako bi se dugoročno osigurala stabilnost i razvoj lokalne ekonomije.

Piše: Naim K. // Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE