Lokalne TemeEkonomski obrat u Visokom: Milionski pad prometa usred rastuće potrošnje

Ekonomski obrat u Visokom: Milionski pad prometa usred rastuće potrošnje

Prema novim podacima Porezne uprave Federacije BiH, u maju je evidentirana značajna potrošnja od preko 5,5 milijardi maraka na kupnju proizvoda i usluga putem fiskalnih uređaja. Ovaj podatak ukazuje na rast osobne potrošnje, što je djelomično posljedica visokih inflacijskih kretanja, ali i poboljšane kupovne moći građana.

Piše: Naim K.

U maju 2023. godine, promet u Gradu Visokom iznosio je 128.419.795,64 KM, dok je u istom mjesecu 2024. godine zabilježen pad na 121.459.693,90 KM, što predstavlja smanjenje od 6.960.101,74 KM.

Unatoč tome, Grad Visoko se nalazi na 12. mjestu po prometu putem fiskalnih uređaja u Federaciji BiH.

Izvor: PU FBiH // Edit: Naim K.
Izvor: PU FBiH // Edit: Naim K.

Na prvom mjestu po potrošnji nalazi se općina Ilidža, gdje je u maju zabilježen promet od 480,4 milijuna maraka, što je porast od 90 milijuna maraka u odnosu na isti period prošle godine. Slijedi općina Novi Grad Sarajevo s 441,7 milijuna KM i Grad Tuzla s 333,1 milijunom KM, što predstavlja značajan porast prometa od 33,7 milijuna KM u odnosu na prethodnu godinu.

Broj instaliranih fiskalnih uređaja u maju 2024. godine povećan je za 5.287 u odnosu na isti datum prošle godine. Centar Sarajevo je općina s najvećim brojem fiskalnih uređaja (6.741), dok je Dobretići na dnu liste s samo šest instaliranih uređaja.

Autor: Naim K.
Autor: Naim K.

Piše: Naim K.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE