Jaja i maslac lakše je dodati u tijesta kada ih ne vadite direktno iz frižidera. S druge strane, hladno mlijeko ili voda mogu usporiti kvasac u tijestu.
No, nećete uvijek imati vremena čekati da se ohlađeni sastojci ugriju na sobnu temperaturu. Ipak postoji nekoliko metoda koje vam mogu pomoći da sastojci budu idealne, sobne temperature.
Jaja
Da biste hladna jaja zagrijali na sobnu temperaturu, stavite ih u zdjelu i prelijte toplom vodom iz slavine. Učinite to čim uđete u kuhinju i jaja će biti na savršenoj temperaturi do trenutka kada pripremite ostale sastojke za recept.
Maslac
Postoji mnogo različitih metoda za postizanje sobne temperature maslaca, ali ako ste u žurbi, ulijte malo kipuće vode u čašu koja je otporna na toplinu, izlijte vodu, a potom okrenite čašu na maslac i ostavite da odstoji nekoliko minuta.
Mlijeko, vrhnje ili mlaćenica
Brzi odlazak do mikrovalne pećnice na niskoj postavci jednostavan je način za zagrijavanje mlijeka i drugih mliječnih proizvoda. Ako vaša mikrovalna pećnica nema kontrolu temperature, zagrijavajte je u kratkim intervalima od 15 do 30 sekundi i pazite. Mlijeko možete i brzo zagrijati u loncu na laganoj vatri, samo pazite da ne zagori.
Krem sir
Ovaj se sastojak može brzo omekšati u mikrovalnoj pećnici na niskoj temperaturi, ali riskirate da se potpuno otopi, stoga zagrijavajte u kratkim intervalima i također pazite. Ako imate malo više vremena, krem sir možete narezati na komadiće i raširite na tanjir ili dasku za rezanje, tako će brže omekšati nego kada je u velikom bloku.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.