ZanimljivostiZnate li zbog čega ne biste trebali sodu bikarbonu koristiti umjesto praška...

Znate li zbog čega ne biste trebali sodu bikarbonu koristiti umjesto praška za pecivo

Pojedini ljudi misle da su prašak za pecivo i soda bikarbona zapravo ista stvar te ih često upotrebljavaju u istu svrhu u kuhinji i domu.

Ipak, korisno je znati da su različiti po hemijskom sastavu i da ne mogu jedno drugo zamijeniti jer imaju drukčiju svrhu i djelovanje.

Soda bikarbona često se koristi za čišćenje, ali i za kuhanje. U stranim receptima pronaći ćete je pod nazivom baking soda, a mnogi misle da je ista stvar kao prašak za pecivo odnosno baking powder.

Ona je zapravo bazni mineral koji u kombinaciji s nečim kiselim stvara ugljen dioksid pa se često nalazi u receptima koji uključuju kisele sastojke kao što su javorov sirup i limunov sok.

S druge strane, prašak za pecivo je kombinacija sode i vinske kiseline, a da bi se aktivirao, potrebna mu je samo tekućina. Nije ga potrebno miješati s kiselim namirnicama jer već sadrži kiselinu. Koristi se za povećanje volumena i prozračnu teksturu pečenih namirnica.

Soda bikarbona stavlja se isključivo u recepte koji sadrže veću količinu neke kiseline, a prašak za pecivo to ne zahtijeva. Imajte na umu, kada pečete kolače i slastice i koristite se sodom, da trebate dodati neki kiseli sastojak kako biste je aktivirali.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE