ZanimljivostiReceptiTajna za sočan i svjež domaći hljeb: Jedan zdravi sastojak koji će...

Tajna za sočan i svjež domaći hljeb: Jedan zdravi sastojak koji će vam pomoći

Kada se potrudite ispeći domaći hljeb, zaista je šteta dopustiti da vam propadne. Naravno, pod uvjetom da vam potraje dovoljno dugo da bi mogao propadati, jer domaći ukusni hljeb obično nestane za čas.

Ipak, neki tipovi hljeba mogu biti prilično zasitni, pa vam je dovoljno pojesti tek feticu ili dvije. U tom slučaju, može se dogoditi da hljeb jedete danima, sve dok se ne osuši ili, još gore, ne uhvati plijesan.

Srećom, postoji mala tajna koja može produžiti trajnost hljeba. Sve što trebate napraviti je dodati malo meda u tijesto. Med ima hidroskopski učinak – privlači vodenu paru iz zraka – što mu omogućava da održava hranu u koju je dodan mekom i svježom.

Osim toga, med ima antimikrobno djelovanje, što znači da hrana s medom ima manje šanse da se pokvari jer med nije baš po guštu gljivicama i bakterijama koje uzrokuju truljenje i razvoj plijesni.

Ova metoda nije ništa novo, možda ste već primijetili da mnogi recepti za domaći hljeb, uključuju med.

Razlog tome nije samo u tome što je med zdraviji od šećera, koji se dodaje u hljeb kako bi pomogao kvascu da bolje naraste, već i u gore navedenim svojstvima meda koja produžuju trajnost i svježinu hrane.

Što se tiče omjera, većina recepata preporučuje 2 do 4 kašike meda na 800-950 grama brašna.

Isprobajte ovaj trik, a kao dodatnu sigurnost da će vam hljeb duže ostati svjež, umotajte ga u krpu i čuvajte u frižideru.

Visoko.co.ba/Slobodna Dalmacija

 

 

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE