NaslovnicaBiHSrednjoškolci...

Srednjoškolci iz Pakistana školovanje nastavljaju u BiH

Šest učenika iz Pakistana svoje srednjoškolsko obrazovanje od ove godine nastavit će u BiH. Oni su dobili dvogodišnje stipendije United World Collegea (UWC) iz Mostara te će uskoro doći u našu zemlju.

Ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarević kaže za Klix.ba kako je ovo prvi put da pakistanski učenici dolaze okončati svoje srednjoškolsko obrazovanje na koledžu u Mostaru.

On dodaje da je do sada UWC pohađalo nekoliko učenika iz Afganistana ali da od sljedeće školske godine prvi put u našu zemlju dolaze i pakistanski učenici.

Ambasador Makarević kaže kako je nastojao da šira pakistanska javnost sazna za UWC u Mostaru, ali je inicijativa dolazila i od samog UWC čiji su predstavnici, odnosno njihove partnerske organizacije u Pakistanu, održali veći broj informacionih sastanaka za zainteresirane pakistanske učenike.

Zainteresirani su aplicirali za dvogodišnju stipendiju, a nakon stroge selekcije njih šest dobilo je stipendije. Tako će od septembra u BiH, tačnije u Mostar, doći Ahmed Hira, Bibi Noor, Ghani Syed Arsalan, Kamal Ahmed Waris, Burdi Khuda i Rafej Raja Abdur.

UWC je globalna obrazovna nevladina organizacija koja okuplja učenike iz cijelog svijeta, a koje biraju njihovi nacionalni odbori prema vlastitim zaslugama i uspjehu, bez obzira na njihovu mogućnost plaćanja. Učenici dobijaju dvogodišnju stipendiju te u Mostaru završavaju 3. i 4. razred srednje škole.

Ambasador Makarević već se sastao s nekim porodicama čija će djece uskoro putovati za BiH. Proces dobijanja viza već je pokrenut, a završavaju se i druge procedure vezane za njihov dolazak u BiH.

Kako kaže ambasador Makarević, učenici su oduševljeni činjenicom da svoje školovanje nastavljaju u BiH, a radost dijele i njihovi roditelji. Tako majka jednog od učenika koji dolazi u BiH smatra kako je to značajna prilika koju pakistanski učenici trebaju iskoristiti. Za njih je BiH primjer zemlje koja se, nakon razornog rata, uspješno oporavila i krenula naprijed.

Prethodna znanja pakistanskih učenika o BiH vrlo su oskudna, ali već su krenuli u prikupljanje najrazličitijih podataka o našoj zemlji kako bi na taj način iskazali poštovanje prema zemlji domaćinu.

Makarević dodaje kako je ovo prilika da se BiH barem djelimično oduži za sve ono što je Pakistan i pakistanski narod učinio za BiH.

Pakistan je već ranije za bh. studente osigurao 30 stipendija za narednu akademsku godinu na jednom od najprestižnijih pakistanskih univerziteta (National University of Sciences and Technology). U martu 2013. ovaj univerzitet posjetili su predstavnici Univerziteta u Sarajevu predvođeni rektorom Muharemom Avdispahićem te je tom prilikom razgovarano o različitim modelima saradnje. Međutim, zainteresiranost bh. studenata za stipendija u Pakistanu vrlo je mala te je ovo poziv i za sve zainteresirane bh. studente da apliciraju za ponuđene stipendije.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.