Lokalne TemeGimnazijalci ukazali na dva velika problema u bh. društvu - nasilje nad...

Gimnazijalci ukazali na dva velika problema u bh. društvu – nasilje nad ženama i manjak medijske pismenosti

Protekle sedmice u Gimnaziji “Visoko” održan je ogledni čas iz Bosanskog jezika i književnosti sa učenicima trećih razreda. Tema oglednog časa bio je gorući problem u bosanskohercegovačkom društvu – nasilje nad ženama i femicid. Srednjoškolci su uz mentorstvo profesorice Razije Šahinović pripremili ogledni čas na kojem su obrađivali temu nasilja nad ženama i medijske pismenosti kroz analizu lektire “Nora”.

Ogledni čas je imao nekoliko segmenata, između ostalog, bilo je govora o medijskoj i informacijskoj pismenosti koja je neophodan preduslov i vještina u današnjem tehnološkom dobu. Čovjekova potreba da sve nadomjesti razvitkom tehnologije koliko sa sobom donosi benefita, toliko donosi i odgovornosti i potrebe za učenjem i savladavanjem novih vještina. Kako čitamo i analiziramo knjige, tako moramo analizirati i medijske sadržaje. Razina medijske i informacijske pismenosti u BiH nije zadovoljavajuća, što dovodi do svakodnevnih problema i poteškoća u razumijevanju medijskih sadržaja. Zaključak je da  svi korisnici medija trebaju kontinuirano raditi na poboljšanju medijske i informacijske pismenosti, bez obzira na godine.

Učenici su pokazali kroz primjere kako i na koji način mediji u BiH izvještavaju o nasilju nad ženama u Bosni i Hercegovini. Pokazavši da je mnoštvo primjera lošeg i neobjektivnog izvještavanja što doprinosi sve lošijem razumijevanju situacije, ali i problema nasilja nad ženama općenito. Analizom Ibsenovog djela učenici su napravili paralelu sa današnjim vremenom u kojem su prava žena sve češće narušena.

Na ovaj način srednjoškolci su ukazali na ovaj veliki problem i pokazali da se o njemu treba više govoriti s ciljem prevencije nemilih događaja. Ovim oglednim časom Gimnazija “Visoko” je još jednom pokazala da djeluje na svim poljima odgoja i obrazovanja mladih osoba.

Naš grad, ali i čitavo društvo bi moglo učiti iz primjera gimnazijalaca i više pažnje posvetiti ovoj temi koja nikako nije za zanemariti. Sistemsko podizanje svijesti o ovom i sličnim problema je neophodno, krenuvši od obrazovnih institucija.

Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE