BiHPolitikaSporazum trojke u Laktašima: Građani Bosne i Hercegovine imaju pravo znati istinu

Sporazum trojke u Laktašima: Građani Bosne i Hercegovine imaju pravo znati istinu

Nakon izjave visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, da će do kraja sedmice nametnuti odluku o tehničkim izmjenama Izbornog zakona BiH, uslijedio je sastanak vladajuće koalicije na nivou BiH. Dan prije ove političke sesije, održane na privatnom imanju Milorada Dodika. Ispred Suda Bosne i Hercegovine, Dodik se obratio novinarima i poslao jednu znakovitu, prijeteću i ucjenjivačku poruku, a to je da pojedini političari iz FBiH imaju dobru saradnju s narko kartelom “Tito i Dino” sa sjedištem u Dubaiu, koji im plaća avio karte i boravak u istoimenom gradu. Ova poruka je značila samo jedno, ako ne bude po Dodikovom, idu u javnost sve informacije koje ima o vezi narko kartela i političara iz Federacije BiH, a čini se da ih ima mnogo. Sa žaljenjem konstatujemo da je navedena poruka eklatantan primjerprimjene strateške komunikacije (STRATCOM), s izraženim destruktivnim efektima po našu zemlju.

Na sastanku u Laktašima su lideri trojke prihvatili sve što su Čović i Dodik predložili i slavodobitno najavili da imaju dogovor, koji će biti finaliziran do kraja februara. Umirili su visokog predstavnika, spasili su Dodika, a javnosti nisu ponudili ni objašnjenja.

Dogovoreno je sljedeće:

Asimetričan izbor članova Predsjedništva BiH;

Predsjednika CIK-a bira politika, a ne članovi CIK-a;

Probosanske stranke više neće imati priliku da smetaju u Parlamentu RS-a i da se pozivaju na vitalni nacionalni interes (podizanje cenzusa);

Ultimativno se traži od EU datum početka pristupnih pregovora;

Eliminacija stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, što je već godinama trn u oku Dodiku.

U strateške propuste trojke neupitno se ubraja nepominjanje NATO integrativnog procesa u bilo kojim razgovorima o pitanjima budućnosti BiH. Kada je proces integracije u pitanju, treba imati na umu osnovni postulat NATO-a, a to je da neće nikoga prisiljavati na pridruživanje i samo će slijediti politiku zemlje aspiranta za članstvo. Budući da je BiH zvanično odustala od politike pridruživanja i prešla na politiku saradnje, NATO je samo prihvatio ono što su domaći politički akteri odlučili. Zbog toga nas nema u bilo kojoj ozbiljnoj priči o članstvu u toj organizaciji, čak nas ne pozivaju na proširene sastanke na kojima su recimo prisutne Južna Koreja, Novi Zeland, Australija. Stoga se nameće poznata izreka: “Ako niste za stolom, onda ste vjerovatno na meniju”.

Stoga građani Bosne i Hercegovine moraju znati istinu da li je i šta je dogovoreno u Laktašima, i ima li istine u Dodikovim STRATCOM istupima!?

PRESS stranke NAPRIJED / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE