BiHPolitikaŠemsudin Mehmedović / Bahatost državnih zvaničnika: 149 službenih vozila na raspolaganju 24...

Šemsudin Mehmedović / Bahatost državnih zvaničnika: 149 službenih vozila na raspolaganju 24 sata, to građane košta desetine miliona maraka

„Bahatost nema granice“, kazao je danas državni zastupnik Šemsudin Mehmedović, objavljujući podatke o korištenju službenih vozila u institucijama na državnom nivou. Prema aktuelnom Pravilniku o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine, čak 149 vozila stavljeno je na raspolaganje pojedincima 24 sata dnevno, funkcionerima i rukovodećim državnim službenicima, samo na nivou BiH. Znači, na račun države i građana vozaju se ministri, direktori institucija, njihovi zamjenici, sekretari ministarstava. Voze ih i pojedini članovi porodice funkcionera u privatne svrhe, na vikendice, ljetovanja. Ovaj broj nije konačan, jer je od 73 adrese u institucijama, državni zastupnik Šemsudin Mehmedović dobio odgovore od njih 68:

“Institucije posjeduju i druga vozila koja koriste u službene svrhe. Problematiziram skupocjena vozila koja su na raspolaganju 24 sata dnevno, 365 dana u godini, a čije troškove plaćaju građani ove države. U njihovom putnom nalogu upisuju se samo kilometraža, a relacije u toku mjeseca navode se samo za relacije iznad 80 kilometara i sve se uveliko zloupotrebljava.“

 

Desetine miliona državnog novca koristi za kupovnu i servisiranje tih vozila. Ne postoji razlog da bilo koji rukovodilac u ovoj zemlji ima na raspolaganju vozilo 24 sata, osim štićenih osoba, smatra Mehmedović. Dodaje da je Pravilnik koji se odnosi na korištenje službenih vozila 24 sata dnevno donesen u martu 2015. godine te je aktuelni saziv Vijeća ministara BiH donio potpuno isti Pravilnik.

Veliki broj funkcionera je zaposlio lične vozače čije se plate isplaćuju iz državnog budžeta, kao i naknade za prekovremene sate.

“Primjer je Parlamentarna skupština BiH koja je u prethodne četiri godine za prekovremene sate vozačima isplatila oko 100.000 KM. I ponovo će. Samo je vozač Nikole Špirića u prvih pet mjeseci ove godine imao više od 10 sedmica prekovremenog rada. Po ovome se čini da se Špirić i njemu slični ‘ubiše od posla’.“

 

Dok u Upravi za indirektno oporezivanje šest funkcionera koristi službena vozila, u Centralnoj banci BiH, koja ima 347 uposlenih, nijedno imenovano lice, pa ni guverner, nema na raspolaganju službeno vozilo 24 sata dnevno. Slično je i u Ustavnom sudu i Sudu BiH. Državni zastupnik Šemsudin Mehmedović zatražio je od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da Pravilnik stavi van snage i da se službena vozila koriste samo u službene svrhe te je pozvao da se desetine miliona za ovu stavku preusmjere u druge opravdane svrhe.

Federalna.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE