ZDKSaopćenjaRusmir Isak, direktor KPZ Zenica, odao počast žrtvama zločina u Ahmiću

Rusmir Isak, direktor KPZ Zenica, odao počast žrtvama zločina u Ahmiću

Rusmir Isak, direktor Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa u Zenici, prisustvovao je danas godišnjici obilježavanja masakra u Ahmićima.
Podsjetimo, u akciji kodnog naziva “48 sati pepela i dima” najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba, a najstarija 82-godišnja starica.
U petak, 16. aprila 1993. godine, u 5.30 sati, pripadnici HVO-a napali su Ahmiće nakon ezana za sabah-namaz, a među 116 ubijenih bile su 32 žene i 11 maloljetnika.
Prema riječima direktora Isaka, niko nije mogao ostati ravnodušan na priče preživjelih Ahmićana i onih koji su svjedočili kako im na krvnički način ubijaju najmilije.
-Danas sam prisustvovao komemoraciji u povodu 31. godine istine i sjećanja na kobni 16. april u Ahmićima kada je ubijeno 116 nedužnih ljudi, na kojoj sam mogao čuti potresna svjedočenja porodica. Njihova bol i patnja koju su proživjeli, nemjerljivi gubitak najbližih koji je ostavio doživotne traume i danas je evidentan. Zato, nikada ne smijemo dozvoliti da se zločin u Ahmićima zaboravi niti ponovi! Zato moramo dolaziti u Ahmiće, zbog svih žrtava Ahmića, ali i onih čiji su najmiliji mučki ubijeni, kao i zbog nadolazećih generacija koje će čuvati istinu o masakru u Ahmićima kod Viteza – poručio je direktor Isak.
Brojni predstavnici iz političkog i društvenog života položili su cvijeće i odali počast stradalima, među kojima je bio i direktor KPZ Zenica.

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE