ZDKDirektor KPZ Rusmir Isak odao počast civilnim žrtvama rata Grada Zenica

Direktor KPZ Rusmir Isak odao počast civilnim žrtvama rata Grada Zenica

Rusmir Isak, direktor  Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) zatvorenog tipa u Zenici danas je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen-obilježju “Kameni spavač” odao počast civilnim žrtvama rata.
Naime, na današnji dan 19. aprila 1993. godine ispaljene su granate na centar Zenice sa položaja HVO-a pozicioniranim u Putičevu. Granata je ubila 15 civila od 14 do 65 godina, a 50 građana je ranjeno.
-Prošlo je 30 godina od ovog strašnog stradanja naših sugrađana. Najmanje što sam mogao učiniti je odati im počast i proučiti Fatihu. Dolaskom na Kameni-spavač želim poslati i poruku kako civilne žrtve rata nisu i nikada ne smiju biti zaboravljene. Stradalim želim vječni rahmet, a porodicama preživjelih sabur i snagu – kazao je direktor Isak.
Podsjetimo, granate su ispljene oko podneva kada se odvijala velika trgovačka aktivnost u samom centru grada. Iako se ne zna tačan broj granata ispaljenih na centar Zenice, ipak se spominje brojka od devet granata ispaljenih iz haubice.
Civilne žrtve rata stradale na platou ispred RK “Bosna”: Nehrudin Trako (14), Tarik Mutapčić (15), Čedomir Aranđelović (19), Almin-Bade Bajramović (21), Mehmed Salkić (25), Mehmedalija Torlaković (25), Dragoslav Vuković (31), Branko Pepunić (32), Emir-Tara Redžić (33), Ferid Turanović (36), Veljko Đukić (34), Zlata Aranđelović (51), Fikret Mandžukić (65), Latifa Hodžić (53), Alija Hodžić (65).

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE