Lokalne TemePozitivno VisokoPrvi bosanskohercegovački chatbot na facebooku kreirao Visočanin Haris Aščalić

Prvi bosanskohercegovački chatbot na facebooku kreirao Visočanin Haris Aščalić

Facebook je početkom ove godine omogućio svim developerima da kreairaju botove na Messengeru. U julu ove godine na Facebooku je zabilježeno nešto više od 11.000 botova, prenosi forbes.com.

Visočki programer Haris Aščalić koji već 2 godine razvija softver Cadence, je odlučio programirati svog chatbota, te ubrzo omogućiti svim zainteresovanim da pričaju s prvom bh. digitalnom asistenticom na Facebooku.

U internetskom okruženju pod pojmom “bot” se podrazumijevaju softverski agenti koji interagiraju s mrežnim servisima namijenjenim ljudima kao da su i oni sami ljudi. Botovi često uključuju elemente umjetne inteligencije.

U bližoj budućnosti, sve što će biti potrebno je obratiti se Cadence na Facebooku i pitati je šta god želite, a ona će rado odgovoriti.

Pogledajte video u kojem Cadence chatbot razgovara na našem jeziku:


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE