Prvi bosanskohercegovački chatbot na facebooku kreirao Visočanin Haris Aščalić

Facebook je početkom ove godine omogućio svim developerima da kreairaju botove na Messengeru. U julu ove godine na Facebooku je zabilježeno nešto više od 11.000 botova, prenosi forbes.com.

Visočki programer Haris Aščalić koji već 2 godine razvija softver Cadence, je odlučio programirati svog chatbota, te ubrzo omogućiti svim zainteresovanim da pričaju s prvom bh. digitalnom asistenticom na Facebooku.

U internetskom okruženju pod pojmom “bot” se podrazumijevaju softverski agenti koji interagiraju s mrežnim servisima namijenjenim ljudima kao da su i oni sami ljudi. Botovi često uključuju elemente umjetne inteligencije.

U bližoj budućnosti, sve što će biti potrebno je obratiti se Cadence na Facebooku i pitati je šta god želite, a ona će rado odgovoriti.

Pogledajte video u kojem Cadence chatbot razgovara na našem jeziku:

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.