ZanimljivostiFlorida zabranjuje društvene mreže mlađima od 16 godina

Florida zabranjuje društvene mreže mlađima od 16 godina

Predstavnički dom američke savezne države Florida donio je odluku o zabrani pristupa društvenim mrežama djeci mlađoj od 16 godina.

Za novi zakon glasalo je 106 zastupnika, a protiv je bilo 13.

Predsjednik doma Paul Renner tvrdi da je život na internetu ugrozio mentalno zdravlje tinejdžera na Floridi i doveo ih u opasnost, prenio je portal “Florida Politics”.

“Djeca su se uvijek suočavala sa zločestim djevojčicama i dječacima. Ali društveni mediji su promijenili igru i uzrokuju neviđenu štetu mentalnom zdravlju naše djece”, rekao je Renner.

Dodao je da je neophodno baviti se štetnim efektima društvenih medija na razvoj i dobrobit djece.

“Florida ima uvjerljiv državni interes i dužnost da zaštiti našu djecu, njihovo mentalno zdravlje i njihovo djetinjstvo”, objavio je Renner na platformi X nakon sjednice.

Pristalice zakona kažu da se opasno okruženje na društvenim mrežama ne može zanemariti.

Zastupnik Tyler Sirois rekao je da je sadržaj na društvenim mrežama namjerno kreiran na način da stvori ovisnost kod mlađe populacije i služi “više kao digitalna droga” nego kao izvor zabave.

Međutim, demokrate koje su se usprotivile ovom zakonu tvrde da bi takva promjena državnog zakona odsjekla puteve za pronalaženje pozitivnih zajednica, pa čak i za pokretanje poslovanja. Štaviše, kritičari tvrde da ova mjera ugrožava prava roditelja.

Meta, kompanija koja posjeduje Facebook, Instagram i druge platforme društvenih medija, pozvala je Dom da traži drugo rješenje, kao što je traženje roditeljskog odobrenja za preuzimanje aplikacija.

“Mnogi tinejdžeri danas koriste internet i aplikacije da odgovorno prikupljaju informacije i uče o novim prilikama, uključujući poslove sa skraćenim radnim vremenom, visoko obrazovanje, građanska ili crkvena okupljanja i vojnu službu”, napisao je predstavnik Mete Caulder Harvill-Childs Odboru Predstavničkog doma .

Visoko.ba/federalna.ba/AA

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE