Zbog neriješnog radnopravnog statusa i neuplaćenih doprinosa za PIO, protestvovala je grupa radnika Fabrike obuće “Goruša” iz Visokog, a koja od 2014. posluje u sastavu “Preventa”.

Razlog nezadovoljstva oko 70 bivših radnika Fabrike obuće “Goruša” je nastupio kada je uprava preduzeća “Prevent”, koja je kupila “Gorušu” i preuzela obaveze prema radnicima, radnike rasporedila da rade u tvornici obuće u Bugojnu.

Mufid Šehić, uposlenik bivše Fabrike obuće Goruša kazao je za Federalnu televiziju: “Mislim da je neprirodno kupit fabriku obuće u Viskom da bi poslije toga 70 ljudi slali na iste te poslove 110 km od Visokog.”

Nakon sastanka sa predstavnicima uprave preduzeća, radnici su odlučili prekinuti proteste.

Džemal Baković, predstavnik radnika bivše Fabrike obuće Goruša rekao je: “Uprava je dala usmeno obećanje da nas vraćaju u okvire “Preventa” i da ćemo ići sa zajedničkim prijedlozima prema Vladi da bi nam se uvezao staž i da bi nam se našlo rješenje za ovu našu agoniju.”

U periodu do privatizacije radnicima nije uvezan radni staž 14 godina. U međuvremenu, otkako je kompanija “Prevent” preuzela “Gorušu”, 180 radnika zbog nedostatka kompetencija nisu bili raspoređeni na radna mjesta. Za to vrijeme imali su uplaćene doprinose i redovnu plaću, stoji u saopštenju “Preventa”, a to su nam potvrdili i radnici.

Hasreta Mačugan, bivša radnica Fabrike obuće Goruša kaže: “Prevent grupacija nama je davala 300 maraka, 340 ili 360, kako koji mjesec. Radila sam mjesec dana u Prevent grupaciji tako da su nam samo jedan dan rekli da nismo zadovoljili uslove. Grupa od 15 radnika nikad više nije ni pozvana da radi.”

U saopštenju koje je stiglo iz uprave preduzeća pozivaju Vladu FBiH i Agenciju za privatizaciju da se uposlenicima konačno uveže staž od sredstava ostvarenih prodajom preduzeća.