SvijetProšla godina jedna od najsmrtonosnijih za novinare otkako IFJ vodi izvještaje

Prošla godina jedna od najsmrtonosnijih za novinare otkako IFJ vodi izvještaje

Prošla godina bila je među najsmrtonosnijim za novinare otkako je Međunarodna federacija novinara (IFJ) pokrenula svoju godišnju listu ubijenih 1990. godine.

U izvještaju se dokumentira 129 ubistava medijskih profesionalaca, uključujući 14 žena i jednu nesretnu smrt.

Broj poginulih je porastao od 7. oktobra, a 70 posto smrtnih slučajeva 2023. dogodilo se u ratu u Gazi.

Bliski istok i arapski svijet je daleko najsmrtonosniji region na svijetu sa 93 registrovana ubistva. Od njih, 83 su bila u Palestini, četiri u Izraelu i tri u Libanu, nakon početka rata u Gazi 7. oktobra. U Siriji su zabilježena još tri smrtna slučaja.

Uprkos užasnoj stopi smrtnosti među novinarima u ratu u Gazi, medijski profesionalci i dalje bivaju ubijani drugdje u svijetu. U 2023. godini, 12 novinara je ubijeno u Aziji i Pacifiku, 11 u dvije Amerike, osam u Africi, plus jedno nesretno ubistvo u Ruandi – i četiri smrtna slučaja u Evropi.

Prema podacima IFJ-a, 2023. godine iza rešetaka je bilo 427 novinara i medijskih radnika. Kina (80) je vodeći svjetski tamničar za novinare, a slijede Mjanmar (51), Turska (41), Ruska Federacija (40) i Bjelorusija (35).

Generalni sekretar IFJ Anthony Bellanger rekao je: “Iako uvijek podsjećamo novinare da nijedna priča nije vrijedna njihovog života, previše je situacija u kojima su namjerno ciljani da se prikriju priče i ograniči pravo javnosti da zna. Demokratsko je pravo građana da budu propisno informisani; odgovornost je vlada da osiguraju da su novinari zaštićeni da samostalno izvještavaju. Smrtonosne brojke iz ove godine ilustruju koliko nam je potreban međunarodni obavezujući instrument koji bi primorao države da usvoje ključne mehanizme za zaštitu sigurnosti i nezavisnosti novinara.”

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE