BiHBH novinari: Mediji imaju pravo kritički izvještavati o radu vjerskih institucija

BH novinari: Mediji imaju pravo kritički izvještavati o radu vjerskih institucija

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest Medžlisu Islamske zajednice Brčko zbog pokušaja diskreditovanja novinarke Suade Mujdanović, dopisnice Federalne televizije (FTV), te nedozvoljenog miješanja u uredničke odluke tog medija – saopćila je ta novinarska asocijacija.

Novinarka Suada Mujadanović je pripremila a Federalna televizija objavila tematski prilog o nezadovoljstvu vjernika muslimana povećanjem godišnje članarine koju je dužan platiti svaki vjernik.

-Izjavama više sagovornika i objavom mišljenja Medžlisa Islamske zajednice, novinarka Mujdanović je javnosti dala na uvid različte aspekte ove teme, a građanima mogućnost da sami donesu zaključke o navedenoj odluci. Uprkos tome, Medžlis Islamske zajednice Brčko je reagirao javnim saopćenjem u kojem dovodi u pitanje namjere FTV-a da problematizira navedenu temu i objavi, kako navode, izjave koje nisu tačne. Istovremeno, glavni imam Mustafa ef. Gobeljić je na svom profilu na facebook mreži neprimjereno etiketirao novinare/ke FTV-a i jedan broj portala u Brčkom – navodi se u saopćenju Upravnog odbora BH novinara.

Smatraju kako je nedopustivo da Medžlis Islamske zajednice Brčko i glavni imam Mustafa ef. Gobeljić javno vrše pritisak na novinarku Mujdanović i FTV, a da pri tome u svojim reakacijama ne demantiraju nijednu činjenicu objavljenu u televizijskom prilogu. Naprotiv, omalovažavanjem kompetencija i profesionalnog kredibiliteta novinara/ki i medija, ova vjerska institucija pokušava, ocjena je BH novinara, u drugi plan staviti ono što je izazavalo nezadovoljstvo građana i o čemu je FTV izvijestila.

Upravni odbor BH novinara daje punu podršku novinarki Suadi Mujdanović i uredništvu FTV-a te naglašava da novinari i mediji, u cilju jačanja pluralisitčke demokratije i prava javnosti da bude informisana o svim temama od javnog značaja, imaju pravo kritički izvještavati o odlukama i postupcima vjerskih zajednica i crkava u BiH, uključujući problematiziranje načina njihovog finansiranja.

To pravo, kako ističu, obavezuje sve novinare na objektivan, pošten i sveobuhvatan pristup, što je novinarka Mujdanović demostrirala u objavi stava Medžlisa u Brčkom, kao i mišljenja svih drugih zainteresiranih strana.

Upravni odbor BH novinara poziva Medžlis Islamske zajednice u tom gradu da svoje nezadovoljstvo radom novinara/ki i objavama u medijima ubuduće iskazuje u skladu sa postojećim zakonskim propisima i u okviru kodeksa novinarke etike, bez korštenja uvredljivog rječnika i/ili negiranja prava medijima da kritikuju rad i odluke vjerskih institucija, navedeno je u saopćenju Upravnog odbora BH novinara.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE