Poznati gastronom iz Tešnja Belmin Ćostović otvorio restoran u njemačkom Neu-Ulmu, sva mjesta rezervisana mjesec unaprijed, svi žele njegove ćevape i janjetinu

1401

Ćevapi, janjetina, burek, sitni ćevap, samo su neke od bosanskih delicija koje su osvojile nepca ljudi sa svih sedam kontinenata. Bosanci i Hercegovci su poznati kao odlični domaćini, a o specijalitetima naše kuhinje priča se širom svijeta. Jedan od najboljih ambasadora naše kuhinje u Njemačkoj je poznati tešanjski gastronom Belmin Ćostović, koji već duži niz godina ima svoje restorane u ovoj zemlji.

„Traditionelle Balkankuche by Belmin“ naziv je njegovog restorana koji je otvorio u Neu-Ulmu. Belmin je ranije držao manji restoran u Ehingenu kod Ulma, ali zbog velike potražnje Ćostović je odlučio da otvori restoran sa mnogo većim kapacitetom. I njegov novootvoreni restoran za kratko vrijeme je postao omiljen ne samo u krugu ljudi porijeklom iz bivše države, već ga često i rado posjećuju i Njemci.

– Kod nas je kvalitet na prvom mjestu i to svi znaju, tako da je otvaranje puno većeg restorana bio logičan slijed događaja. Nekoliko godina unazad imam ponude da napravim lanac restorana širom Njemačke, ali bi u tom slučaju bila nemoguća misija zadržati kvalitet. Ljubitelji bosanske i balkanske kuhinje prelaze desetine kilometara da bi jeli specijalitete iz mog restorana „Traditionelle Balkankuche by Belmin“, a već sada su do sredine januara rezervisana sva mjesta u našem objektu koji se nalazi na adresi Bahnhofstraße 10 u Neu-Ulmu. Opet sam napravio grešku i trebao sam tražiti duplo veći prostor da se ne bih ponovo morao seliti – kaže Belmin Ćostović.

Uspješni 41- godišnji ugostitelj i gastronom iz Tešnja govori da njegov posao nije lagan i da je potrebno da se svako jelo priprema sa dosta ljubavi.

– Mi Balkanci, posebno Bosanci, poznati smo kao veliki gurmani. U mom restoranu svako će naći nešto za sebe, osim vegetarijanaca. Na jelovniku se nalaze begova čorba, sarma, punjene paprike, tarhana, piletina sa ražnja, teletina ispod sača, janjetina, pljeskavice, ćevapi sa kajmakom, sudžukice, kobasice… Jela pripremamo i služimo u zemljanim posudama. Poznati smo i po našim hop hop platama za 10 ili 15 osoba. U Njemačkoj mi govore da kada žele pojesti nešto kvalitetno kao kod Seje Brajlovića na Ilidži, obavezno dođu u „Traditionelle Balkankuche by Belmin“. Drago mi je kada me porede sa Sejom Brajlovićem, a moje specijalitete sa njegovim – govori Belmin.