BiHPolitikaPolitika vladajućih, kontroverze i izazovi pred BiH - Šta slijedi nakon sastanka...

Politika vladajućih, kontroverze i izazovi pred BiH – Šta slijedi nakon sastanka u Bakincima i parlamentu

Dugo očekivani sastanak vladajuće koalicije u BiH, nakon sastanka na privatnom imanju Milorada Dodika u Bakincima, održan je sastanak i u zgradi Parlamenta BiH. Sastanak je uslijedio nakon niza posjeta zvaničnika EU i NATO-a Bosni i Hercegovini vezanih za euro-atlantske integracije BiH i ispunjavanje obaveza na tom putu.

Svim ovim posjetama prethodi niz turbulentnih godina u političkom životu BiH, a posebno se ističu prijetnje teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine koje dolaze od lidera RS-a Milorada Dodika i njegovih političkih sljedbenika.
Neposredno prije ove diplomatske ofanzive visoki predstavnik u BiH je poručio političkim liderima, ako ne bude dogovora o poboljšanju integriteta izbornog zakona, slijedi nametanje izmjena izbornog zakona BiH kako bi se zaštitio integritet izbora.

Uvjereni u ozbiljnost njemačkog diplomate čelnici vladajuće koalicije na nivou BiH sastali su se na privatnom imanju Milorada Dodika u Bakincima, da bi nakon toga javnost saznala da su sami sebi dali rok zavrišiti izmjene izbornog zakona do kraja februara tekuće godine i na taj način su kupili vrijeme kako bi izbjegli intervenciju OHR-a.

Međutim, na tom sastanku bilo je mnogo više priče o problemima koji tište Dodika i Čovića nego o evropskoj budućnosti BiH.
Ključne teme su bile strane sudije u sudu BiH, izbor hrvatskog člana u Predsjedništvo BiH i personalne promjene u CIK-u. Ono što se tamo dogovaralo djelomično je naišlo na osudu međunarodne zajednice, a u potpunosti na osudu opozicije u Federaciji BiH, kao i dijela medija.

Šta je to što se zamjera čelnicima “trojke”?
– Konstantno popuštanje, prije svega Draganu Čoviću
– Pristanak na asimetričan izbor članova Predsjedništva BiH
– Pristanak  na eliminaciju stranih sudija u Ustavnom sudu BiH ( zahtjev Milorada Dodika)
– Apsolutna šutnja o NATO integracijama BiH

Koraci koji su uslijedili u političkom i parlamentarnom životu BiH nakon sastanka u Bakincima:

– Zakon o sprečavanju pranja novca nije usvojen u Domu naroda Parlamenta BiH, blokirao ga SNSD
– Usvojen zakon u VM ,na prijedlog Nenada Nešića,da stranci mogu biti državni službenici
– Na prijedlog HDZ-a,u VM  usvojen zakon kojim se rješava budućnost zeta Dragana Čovića na poziciji direktora BHANSA
– Sve što je predložila “trojka” nije usvojeno, čak ni prijedlog vezan za problem nestale djece koji je u parlamentarnu proceduru uputio Predrag Kojović

Nakon posljednjeg sastanka izjave političkih lidera vladajuće koalicije samo su više uopštene i usmjerene prema “blagostanju” koje nas očekuje nakon njihove borbe za “naš boljitak”.
Ono što se može iščitati nakon svega, lideri su ostali na istim pozicijama kao u Bakincima, samo su izmijenili tajming kad koji zakoni trebaju da budu promjenjeni, izašlo se “trojci” u susret da oni zakoni koji problematični za njih idu koji dan kasnije, ne sumnjajte ni trenutka da se Dodik i Čović nisu osigurali za svaku varijantu.

Jednu jako zabrinjavajuću činjenicu svi prešućuju i guraju pod tepih, NATO integracije BiH su u potpunosti zaustavljene od strane vladajuće koalicije. Plan reformi koji se treba slati u sjedište NATO-a na godišnjem nivou nikad nije ni razmatran ni poslat. Napomene radi, ni jedna zemlja nije postala članicom EU, a da prethodno nije bila članicom NATO-a.

Nas očekuje vrelo političko proljeće, sve opcije su otvorene, ne potcjenjujte Dodikove prijetnje ni Čovićevu mudrost.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE