BiHPočeli radovi na drugoj dionici autoputa na koridoru 5c kod Doboja

Počeli radovi na drugoj dionici autoputa na koridoru 5c kod Doboja

U Kostajnici kod Doboja ozvaničen je početak radova na drugoj dionici autoputa na panevropskom koridoru 5c. Riječ je o šest kilometara dugoj i veoma zahtjevnoj dionici na kojoj će, osim izgradnje mosta preko rijeke Bosne biti izgrađena i dva tunela. Vrijednost projekta je 190 miliona eura a finansiran je sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj kao i grant sredstvima Evropske komisije.

Na šest kilometara zahtjevne trase autoputa od Kostajnice kod Doboja do Putnikovog brda na entitetskoj liniji u općini Usora predviđena je izgradnja mosta preko rijeke Bosne dugog 330 metara, vijadukta, kao i dva tunela dužine dva kilometra.

„Ovo je tačka kontakta, spoj između mreže auto puteva RS i koridora 5c koji treba da poveže EU sa lukom Ploče u Hrvatskoj”, navodi Radovan Višković, predsjednik Vlade RS-a.

Iako je riječ o globalnom projektu, njegov dopunski naziv „dobojska obilaznica“ potvrđuje važnost i za lokalne zajednice.

„Najveći značaj je upravo za Grad Doboj, za RS i za BiH”, istakao je gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

Druga faza ovog projekta sa 150 miliona eura je finansirana putem Evropske banke za obnovu i razvoj, dok je 38 miliona osigurala Evropska unija.

„Ovo je najveći infrastrukturni projekt i značajno doprinosi ekonomskom razvoju zemlje. EU je do sada putem Investicionog fonda za Zapadni Balkan za ovo plasirala 220 miliona eura bespovratnih sredstava”, pojašnjava Stefano Elero, šef kooperacija pri Delegaciji EU u BiH.

Iako se s izgradnjom koridora 5c u našoj zemlji itekako zakasnilo, ohrabruju najave iz Evrope.

„Ja se nadam da će uskoro biti odobreni grantovi na državnom nivou vezani uz nastavak radova, da ćemo nastaviti uspjepšnu saradnju i posao završiti do 2028.godine”, rekla je Manuela Naesl, direktorica EBRD-a u BiH.

„Ali godinu ne završavanja jedne dionice od pet ili šest kilometara nego godine kada ćemo u cjelosti završiti koridor 5c u BiH”, kaže Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Cjelokupan posao na realizaciji ovog projekta trebao bi biti završen u naredne tri godine.

Visoko.co.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE