SportTenisZbog nebrige države ostajemo i bez vrhunskih sportaša

Zbog nebrige države ostajemo i bez vrhunskih sportaša

U sjeni sve intenzivnijeg odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine, radne snage i cijelih porodica, često ostaju oni koje nazivamo najboljim ambasadorima naše zemlje, a to su sportisti. A odlaze i oni i vrlo često osvajaju prestižne nagrade pod zastavama i u dresovima nekih drugih država. Najčešće susjednih zemalja Srbije i Hrvatske. Odgovorni ne nude rješenja niti imaju viziju kako talente ostaviti pod zastavom Bosne i Hercegovine.

Doboj i Bosna i Hercegovina prije dvije i po godine slavili su povratak u domovinu Marka Maksimovića, koji je, osvajanjem Evropskog juniorskog prvenstva, zabilježio najveći uspjeh bh. tenisa u njenoj historiji. Godinama mladi teniseri iz Doboja osvajaju državno prventvo. Tradiciju su i ove godine u kategoriji do 12 godina nastavili Adian Kurtčehajić i Sara Tripić. I Nikša Smiljanić je član bh. reprezentacije.

„Nevjerovatan je osjećaj igrati za svoju zemlju, gdje predstavljaš svoju zemlju“, kaže Nikša Smiljanić, juniorski reprezentativac BiH u tenisu.

Ovi mališani imaju sportske snove. I, kažu, spremni su ih dosanjati uz malo više podrške zemlje u kojoj su rođeni i za čiju reprezentaciju, bar dok su mali, nastupaju.

„Moj cilj je da postanem prvak svijeta“, ističe Sara Tripić, prvakinja BiH u tenisu do 12 godina.

„Rado bih igrao u Srbiji jer su uslovi bolji“, kaže Nikša Smiljanić i dodaje da bi ostao u Bosni i Hercegovini kada bi imao bolje uslove.

Istog je stava juniorska reprezentativka BiH u tenisu Nikolina Kovačević, kaže da bi ostala igrati za BiH kada bi se u tenis više ulagalo i posvetilo mu se više pažnje.

No, vratimo se Marku Maksimoviću s početka priče. Poput Ivana Dodiga, koji brani boje Hrvatske, Maksimović je, nakon evropske juniorske titule, zbog nebrige države za vrhunski sport, karijeru nastavio preko Drine u kampu Novaka Đokovića.

„S državnog nivoa nije bilo sluha. Jedan auto jednog ministra od 200-300 hiljada maraka rješava cjelokupnu priču bh. tenisa. Govorim i o seniorskom i o juniorskom dijelu. Cjelokupna situacija u Bosni i Hercegovini, prvenstveno politička, treba malo da se promijeni. Ali mislim da neće. Ljudi koji su trenutno na vlasti nemaju sluha za sport“, zaključuje Denis Spahić, trener Teniskog kluba Doboj.

Federalna.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE