SportNogometOdržana redovita sjednica generalne skupštine NSBiH

Održana redovita sjednica generalne skupštine NSBiH

Redovna sjednica Generalne Skupštine Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine održana je danas u hotelu „Hills“ na Ilidži.

Predsjednik NS/FS BiH Vico Zeljković je pozdravio prisutne, te se zahvalio predstavnicima FIFA i UEFA na podršci u aktivnostima Saveza kroz programe FIFA Forward i UEFA Hat-Trick, te je istakao da svi zajedno radimo na razvoju i prosperitetu nogometa/fudbala. Zeljković je istakao:

„Današnja, redovna sjednica Generalne skupštine NS/FS BiH, je mjesto na kojem pokazujemo rezultate našeg prošlogodišnjeg rada i aktivnosti koje nas očekuju u narednom periodu. Želim istaći kompaktnost svih struktura NS/FS BiH koji rade u interesu nogometa/fudbala u BiH. Naša primarna zadaća jeste da stvorimo ambijent za razvoj mladih igrača i promovišemo istinske vrijednosti koje nogomet/fudbal pruža u svojoj univerzalnosti. Vrijednosti koje promoviše NS/FS BiH su jedinstvo, ponos, jednakost, socijalna inkluzija, a naša ideja je pretočena u dokument pod nazivom “Strategiju razvoja NS/FS BiH u periodu 2022-2026.“

Zeljković je još dodao:

„Zajedno koračamo stazama prosperiteta za bolje sutra BiH nogometa/fudbala. NS/FS BiH ima jasan put sa markiranim pravcima kretanja ka FIFA i UEFA kao strateškim partnerima, jer oni našu kuću prepoznaju kao jednu od bitnih tačaka na fudbalskoj mapi Evrope i svijeta. U izradi je potpuno nova strategije razvoja ženskog nogometa/fudbala, bitnom podlogom za razvoju bitnog segmenta nogometa/fudbala u BiH.“

Predsjednik se osvrnuo i na infrastrukturne projekte:

„Unaprjeđenje infrastrukture na nogometnim/fudbalskim stadionima je latentni izazov i za veće saveze nego što je naš. Nešto što nam je do juče bilo nedodirljivo i predaleko, uz neupitnu podršku FIFA i UEFA postaje naša realnost. U Bosni i Hercegovini danas postoje najmoderniji tereni na stadionima fudbalskih klubova: Borac, Velež, Sarajevo, Sloboda i Tuzla City. Time su omogućeni uslovi za odigravanje utakmica na visokom nivou za sve klupske selekcije. U fazi samog završetka radova su i dva terena sa hibridnom podlogom, na stadionima u Širokom Brijegu i Doboju.“

Vico Zeljković je nastupima reprezentativnih selekcija rekao:

„Naše reprezentativne selekcija su predstavljale BiH širom Evrope i svijeta. Ženska A reprezentacija BiH je napravila veliki iskorak u UEFA Ligi nacija promocijom cijele plejade mladih igračica. Ostale su uskraćene za “jedan korak”, nisu uspjele proći reprezentaciju Švedske u baražu, jednu od pet najboljih ženskih reprezentacija u svijetu. Muška A reprezentacija BiH je odigrala polufinale baraža za UEFA Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024 protiv odgovarajuće selekcije Ukrajine. Nažalost, nismo uspjeli dohvatiti željeni cilj, plasman na EURO 2024. Podmlađivanje najjače selekcije BiH je krenulo sa završetkom baraza i odvijaće se sukcesivno, tokom narednog perioda kroz takmičenje u UEFA Ligi nacija. Naša dobra organizacija UEFA Evropskog prvenstva za žene (U-17) nije ostala neprimijećena u krugovima koji odlučuju o budućnosti evropskog nogometa/fudbala, tako da nam je UEFA „utisnula“ novi pečat na aplikaciju za ženski EURO u BiH za 2026. godinu.“

Zeljković je još dodao:

„Izvršni odbor NS/FS BiH je u protekloj godini predao radio na donošenju odluka bitnih za kontinuirani rad saveza na svim nivoima, od enitetskih saveza do kantonalnih/županijskih i područnih saveza, zaključno sa klubovima kao nosiocima razvoja nogometno/fudbalske igre u BiH. Danas su pred vama Izvještaji o radu za 2023. godinu i Planovi rada NS/FS BiH za 2024. godinu. Podaci sadržani u njima potpuno relevantno i transparentno pokazuju poslovanje kroz izvještaje NS/FS BiH za proteklu godinu, ali i planovima za narednu. Svima vam sa ovog mjesta želim puno dobrog zdravlja, novih sportskih uspjeha i sreće u životu. Kako na poslovnom, tako i na privatnom planu!“

Sjednici su prisustvovali FIFA šef odjela za upravljanje nacionalnim asocijacijama Rolf Tanner i UEFA savjetnik za nacionalne asocijacije Joseph Clement koji su istakli da svjetska i evropska krovna kuća fudbala podržavaju rad Saveza i da će kroz različite projekte nastaviti da ulažu u razvoj fudbala u Bosni i Hercegovini. Oni su takođe čestitali predsjedniku Vici Zeljkoviću i članovima Izvršnog odbora NS/FS BiH na realizaciji različitih infrastrukturnih projekata u prethodnoj godini.

Poslije izbora radnih tijela Izborna komisija je konstatovala da je sjednici prisustvovalo 59 delegata, tako da je Skupština imala potrebni kvorum za rad i donošenje odluka.

Nakon prikazanih prezentacija delegati Skupštine su usvojili:

Odluku o smanjenju broja klubova učesnika u takmičenju WWin liga Bosne i Hercegovine i takmičenju Premijer omladinska Liga BiH u kategorijama U-15 i U-17. Od sezone 2025/26. u ovim takmičenjima će učestvovati 10 klubova.

Odluka o formiranju stalnog takmičenja pod nazivom Superkup NS/FS BiH, u kojem će se takmičiti prvak i osvajač Kupa Bosne i Hercegovine.

Odluka o povećanju broja klubova učesnika u takmičenju Premijer omladinska liga BiH u kategoriji U-19 sa 14 na 16 klubova, od sezone 2024/25.

Izvještaj o radu NS/FS BiH za 2023. godinu;
Izvještaj o izvršenju plana prihoda i rashoda NS/FS BiH za 2023. godinu;

Revizorski izvještaj NS/FS BiH za 2023. godinu;
Plan rada NS/FS BiH za 2024. godinu;
Plan prihoda i rashoda NS/FS BiH za 2024. godinu.

Izjavu predsjednika NS/FS BiH Vice Zeljkovića po završetku sjednice možete pogledati u video prilogu:

Nfsbih.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE