NaslovnicaZDKPolitikaPo receptu iz...

Po receptu iz Visokog od prije par godina: SDP Zenica mora iseliti iz prostora “Komiteta” nakon decenija korištenja

Zenički SDP vjerovatno će biti najveći gubitnik borbe za (pre)vlast u Zeničko-dobojskom kantonu. Kao kolateralna šteta sukoba Kantonalnog odbora vlastite partije i Fuada Kasumovića, predsjednika BHI, ubrzo će biti deložirani iz prostorija koje koriste od 1991. godine.

Okarakterisani kao predvodnici pokušaja pravljenja nove većine u kojoj neće biti mjesta za BHI-KF i njegove kadrove, premijerku Amru Mehmedić i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vinka Marića, bilo je pitanje vremena kada će uslijediti odgovor od Kasumovića. U četvrtak im je iz Gradske uprave stiglo rješenje za iseljenje iz prostorija zbog potrebe da se tamo smjesti Gradsko pravobranilaštvo, čija će zgrada uskoro biti srušena.

Radi se o prostorijama koje su nekad pripadale Savezu komunista Jugoslavije i koje je nastavio koristiti SDP kao pravni sljedbenik od formiranja stranke 1991, a uknjižene su kao vlasništvo stranke do 1997, kada su sudskom presudom prostorije uknjižene na Općinu Zenica. SDP je od tada konstantno u postupcima dokazivanja prava vlasništva i korištenja prostorija.

Zenički SDP je 2020. potpisao ugovor o iznajmljivanju prostorija na pet godina, uredno plaća kiriju, ali se iznenada ukazala potreba za njihovim prostorijama.

U petak je Gradski odbor SDP-a Zenica održao presicu na kojoj su se distancirali od Kantonalnog odbora SDP-a i predsjednika Mirsada Mahmutagića, uz objašnjenje kako Vlada ZDK-a, s premijerkom Amrom Mehmedić na čelu, radi odličan posao i da oni nisu za promjene.

Za većinu u Kantonu potrebno je 18 ruku, a za novu većinu okupljenu oko SDP-a i bivših zastupnika BHI je nedostajala jedna. Amra Babić iz NiP-a i Behija Kulović iz Naše stranke nisu potpisale. U međuvremenu su iz SDA potvrdili kako i oni rade na okupljanju većine, dok se nedavno pojavila informacija kako bi “neprijateljski” BHI-KF i SDA mogli napraviti svoju većinu.

Mirza Dajić / Oslobođenje / Visoko.co.ba

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.