BiHParavojni kampovi i vehabijski radikalizam - širenje panike, apstrakcija, politizacija ili istina

Paravojni kampovi i vehabijski radikalizam – širenje panike, apstrakcija, politizacija ili istina

Nakon tvrdnje ministra odbrane Zukana Heleza o paravojnim kampovima na području Republike Srpske, lavina reakcija-negacije, optužbe, pa i tužbe.

Tužilaštvo je formiralo predmet i ispitalo Heleza. U međuvremenu, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan iznosi neprovjerene informacije o postojanju 120 paradžemata sa terorističkim obilježjima. No, ovog puta reakcije iz OSA-e i Tužilaštva nema. Ko može slobodno govoriti, ko snosi posljedice i ko odlučuje o tome? Selektivno ili zavisno od interesa?

Kao i sve u našoj zemlji, zakoni se interpretiraju i implementiraju individualno. Čini se da pravila ne važe jednako za sve. Stoga nejasno, ali ne i iznenađujuće, zbog čega je državni ministar Zukan Helez ovako ozbiljne tvrdnje prvo iznio u medijima, a ne Tužilaštvu.

„Mislim da je to prvo trebao dati Tužilaštvu pa onda objaviti ako nije zadovoljan radom tužilaštva, onda to iznijeti u javnost. Tu vrstu informacija. Mislim da nije toliko neozbiljan da bi izašao u javnost sa nečim za šta nema dokaza i što ne može potkrijepiti dokazima“, smatra Nermin Pećanac, bivši ministar unutrašnjih poslova KS.

Je li neozbiljan i bez dokaza kojim će to potkrijepiti, utvrdit će Tužilaštvo BiH, koje je već formiralo predmet. Ministra su podržali iz njegove stranke.

Dok predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kaže da od smjene Heleza nema ništa, Milorad Dodik uporno prijeti blokadama.

„Sve što možemo reći kad je to u pitanju insistiramo i tražimo na zakonitom postupku prema svima isto. Ispitivanje i tek dolazi u obzir bilo čija odgovornost bilo koga kad to utvrdimo kao povredu zakona“, poručio je Nermin Nikšić, predsjednik SDP.

„Prema njemu što se tiče nas iz Republike Srpske je nula, nula. Njegov nijedan prijedlog neće se uzeti u razmatranje niti će da se donese nijedna odluka na njegov prijedlog“, kazao je Milorad Dodik, predsjednik RS (SNSD).

Podsjećamo, Helezove informacije demantovali su OSA i EUFOR, koji tvrde da nemaju podatke o postojanju paravojnih kampova na području Republike Srpske. Državni ministar sigurnosti Nenad Nešić tvrdi isto, uz poziv Helezu.

“Nikakve paravojne formacije niti kampovi ne postoje na teritoriji RS i pozvao sam gospodina Heleza da obiđemo sva mjesta u RS-u te da se lično uvjeri“, naveo je Nešić (DNS).

Nije Helez jedini ministar čiji je istup izazvao paniku u javnosti. Ministar unutrašnjih poslova RS-a Siniša Karan nedavno je izjavio da na području tog bh. entiteta postoji oko 120 paradžemata, sa obilježjima terorizma i vehabijskog radikalizma. Naveo je da će o njima možda raspravljati

Narodna skupština RS nakon čega će biti iznesene tačne informacije. Dakle, možda se raspravlja, možda su tačne informacije, možda Tužilaštvo formira predmet. Apstraktnim činjenicama protiv apstraktnog neprijatelja.

Karana demantira Nešić, za početak, u broju.

„Ja mogu da kažem da se radi o nekoliko desetina za koje ja znam, a o brojci kojom raspolaže Siniša Karan zaista ne mogu da diskutujem jer nemam pouzdane informacije”.

Ipak, državne agencije ovog puta nisu bile toliko ažurne kao u slučaju sa Helezom. Iz OSA-e nisu odgovorili da li je MUP Republike Srpske ove informacije proslijedio agenciji kao ni to da li uopće postoje paradžemati sa obilježjima ekstremizma. Iz Tužilaštva BiH kratak odgovor:

„S obzirom na povjerljivost aktivnosti koje se provode, nismo u mogućnosti davati informacije o svakoj pojedinačnoj aktivnosti koja se provodi niti plan postupanja u narednom periodu. Kada određene aktivnosti budu okončane, javnost se može informirati o rezultatima“.

Podsjećamo, SNSD je zatražio ostavku Zukana Heleza. Odgovor Trojke, tačnije SDP-a, bio je preispitivanje i najavljeno traženje ostavke Staše Košarca. Ministra čiju inicijativu za smjenu nije podržala upravo Trojka na posljednjoj sjednici Državnog parlamenta. A da stvar bude sasvim jasna, konačnu odluku o smjeni, ukoliko to delegira Borjana Krišto, donosi Dom naroda državnog parlamenta. Dakle, u iščekivanju zvaničnih informacija Tužilaštva BiH, od smjena ministara nema ništa.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE