ZanimljivostiKako tretirati ubod od ose, šta trebate uraditi

Kako tretirati ubod od ose, šta trebate uraditi

Uživanje u prirodi tokom ljeta lako vam mogu pokvariti razni insekti, kao i ose.

Stručnjaci kažu da one neće ‘napasti’ sve dok se ne osjećaju ugroženo ili dok ne dirate njihovo gnijezdo. Baš kao i kod pčela, ubosti vas može samo ženka, ali za razliku od njih, ista osa može vas ubosti i nekoliko puta.

Da biste izbjegli ubod izbjegavajte nošenje parfema i mirisa, kao i šarene odjeće koja privlači ose. Ako se nađete u njezinoj blizini, ostanite mirni, nikako nemojete mahati rukama i pokušavati otjerati osu jer ona će tada biti još upornija.

Ukoliko vas pak osa ubode otrov može stvoriti otekline i bolove, ali i anafilaktički šok ako ste alergični. Neki od simptoma su svrbež, vrtoglavica, mučnina i povraćanje, bolovi u trbuhu.

Kako bi vam bilo lakše nakon uboda isperite vodom mjesto gdje vas je osa ubola, stavite led ili hladnu oblogu kako bi se oteklina smanjila.

Nemojte dirati i češati mjesto uboda kako ne bi došlo do infekcije. Također, nemojte stavljati nikakve pripravke poput ulja, krema, sirćeta.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE