ZDKMisli o prirodi!Otpad na ulicama grada: U akciji čišćenja Zenice za jedan dan prikupljenjo...

Otpad na ulicama grada: U akciji čišćenja Zenice za jedan dan prikupljenjo 30 tona smeća

Koliki su razmjeri smeća koje se može naći na ulicama bh. gradova najbolje ilustruje podatak da je u Zenicu krajem mjeseca augusta za jedan dan u akciji čišćenja prikupljenjo 30 tona smeća.

Naime, 800 volontera je u koordiniranoj akciji u organizaciji neformalne grupe “Rijeke BiH – budi promjena”, koja je okupila veliki broj mladih i starih Zeničanki i Zeničana koji su očistili grad, od Bistričaka do Babina, od Čajdraša do Janjića, od Blatuše do Bilmišća prikupilo ovih nevjerovatnih 30 tona smeća koje su bile bačene na ulice i zelene površine u ovom bh. gradu

“Eko forum i plesni studio ‘Shadows’ bili su zaduženi za Kamberovića polje i gradski park, gdje nije bilo količinski puno smeća, tek petnaestak vreća, ali su nas zaprepastile količine opušaka od cigareta oko svih klupa, a najviše oko dječijih igrališta. Na taj problem smo ukazivali i ranije, ali smo od preduzeća Alba dobili informaciju da oni čekaju da grad kupi mašinu koja bi to mogla svakodnevno i brzo očistiti. Takva mašina košta oko 40.000 KM.”, saopćeno je iz Udruženje Eko-forum Zenica.

Kako je rečeno, ovakve akcije šalju snažnu poruku neodgovornim pojedincima koji prljaju Zenicu smećem, i očekuje se da se barem malo postide kad vide da njihovo smeće kupe dijete od 6 ili starac od 84 godine.

“Međutim, ne možemo očekivati da se ovakvim akcijama riješi problem otpada. Jedino rješenje je dosljedna primjena odluke o komunalnom redu po kojoj novčana kazna za odlaganje otpada na lokaciji koja za to nije predviđena iznosi 40 do 300 KM za fizičko, odnosno 500 do 5000 KM za pravno lice. Samo stroga kaznena politika može trajnije riješiti ovaj problem. Sa 1000 kažnjenih fizičkih ili 80 pravnih lica može se zaraditi mašina kojom bi se brže čistio grad. Pozivamo inspekcijske službe da počnu naplaćivati propisane kazne, građane da prijavljuju počinitelje, a Albu i grad da se dogovore i nabave mašinu za čišćenje.”, istaknuto je iz Udruženje Eko-forum Zenica.

Visoko.co.ba / Redakcija

Medijski sadržaj je nastao u okviru projekta „Digitalna mapa zagađenja prirode“ koji finansijski podržava Švedska, a implementira Centar za promociju civilnog društva u okviru projekta “Misli o prirodi!”. Sadržaj ovog članka je isključiva odgovornost portala Visoko.co.ba i ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva i Švedske.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE