Olimpijska ljepotica Jahorina i kao poželjna ljetna turistička destinacija, od 28. do 30. juna održat će se FeJS festival

27

Olimpijska ljepotica Jahorina krajem juna bit će domaćin prvog izdanja FeJS festivala koji će trajati tri dana.

Tako će se od 28. do 30. juna kompletna Jahorina pretvoriti u festivalsku pozornicu, jer su lokacije festivala hoteli “Lavina”, “Termag”, “Vučko”, restoran “Rajska Vrata”, sadržaji olimpijskog centra Jahorina, Ski centar Ravna planina.

– Ideja da se organizuje festival na Jahorini je nastala podjednako iz želje, ali i potrebe da Jahorinu predstavimo i kao ljetnu turističku destinaciju u jednom potpuno drugačijem izdanju u odnosu na zimsku sezonu. Ljetni potencijali Jahorine su veoma malo iskorišteni i zato radimo sve ovo kako bi situaciju pokrenuli ka boljem. Jahorina nisu samo hoteli, restorani, skijanje… Jahorina prije svega nudi prelijepu prirodu, vrhunske pješačke staze koje smo uredili prošle godine, staze za vožnju mountain bike, čist planinski vazduh i upravo zbog toga jedan dio festivala je usmjeren na šetnju, odnosno hiking sa vodičima, takmičarski poligon na otvorenom za porodice, kako bi što više gostiju usmjerili na aktivan odmor u prirodi, što je možda naš i najveći potencijal. Manifestacije kao što je FeJS, JUT, Termag MTB maraton, Termag OCR triatlon su upravo događaji koje organizujemo kako bi dodatno razvili ljetnu sezonu na Jahorini, jer svi oni propagiraju boravak u prirodi, jačanje porodice i promociju zdravog načina života, što je naša velika razvojna šansa – kaže Nemanja Vučetić, jedan od organizatora FeJS festivala.

Jedan od ciljeva je i da FeJS festival postane tradicionalna manifestacija, koja će rasti iz godine u godinu.

Vučetić: Značaj FeJS-a prepoznalo i Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, USAID i TOGIS

– Primarni ciljevi festivala jesu održivost, inkluzija i privlačenje što većeg broja gostiju na Jahorinu tokom cijele godine. Održivost se ogleda u tome da pokušamo napraviti da sezona traje tokom cijele godine, što bi značajno olakšalo poslovanje svih subjekata na planini. U sam festival smo uključili prvenstveno domaće dobavljače, od vinara iz Hercegovine, craft pivara iz cijele BiH, domaće proizvođače hrane, Hercegovačku kuću, male proizvođače, tako da na taj način promovišemo domaće proizvode i širokim obuhvatom vršimo inkluziju. I na kraju povećanje broja gostiju tokom ljeta je težnja svih nas. Tokom tri dana festivala imaćemo preko 40 učesnika koji će direktno moći da predstave svoje proizvode jednoj širokoj masi posjetilaca FeJS-a. Već sam naveo: vinari, proizvođači rakija, craft pivari, proizvođači hrane, svi oni zajedno čine i ponudu festivala i predstavljaju svoje proizvode – nastavlja Vučetić.

Za organizaciju ovog jedinstvenog događaja zaslužno je Udruženje hotelijera Jahorina (UHJ).

– Moram istaći da je značaj FeJS-a prepoznalo i Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, USAID, TOGIS i svojom podrškom svako od njih daje doprinos organizaciji festivala – kaže na kraju Nemanja.