Lokalne TemeOdržane završne javne rasprave za Regulacione planove „Prijeko KTK“ i „Prijeko“

Održane završne javne rasprave za Regulacione planove „Prijeko KTK“ i „Prijeko“

U Velikoj sali Gradske uprave Visoko danas su održane završne javne rasprave Regulacionih planova  “Prijeko KTK” – Visoko i “Prijeko” – Visoko. Nosilac pripreme bila je Služba za urbanizam, stambene, geodetske poslove i katastar nekretnina Grada Visoko, a nosilac izrade “IPSA” d.o.o. Sarajevo.
– Ovi planovi su rađeni prije svega zbog usaglašavanja sa planovima višeg reda, odnosno Urbanističkim planom Grada iz 2017.godine. Osnovni razlog, obzirom da se u planu višeg reda ukida zaobilaznica i pretvara u gradsku saobraćajnicu, bilo je usaglašavanje toga, a došlo je i do promjena vlasništva na lokalitetu Prijeko i to su razlozi izmjena i dopuna. Mi smo i prije izrade planske osnove uputili dopis svim građanima da mogu dostaviti svoje prijedloge, primjedbe i sugestije i moram reći da nije bilo odziva, a nakon toga je urađena planska osnova. Mjesec dana su naši sugrađani imali priliku da daju svoje primjedbe i sugestije o samom planskom dokumentu i sve smo to dostavljali nosiocu izrade „IPSA“ Sarajevo, kako bismo utvrdili osnovanost prijedloga i ideja i ugradili ih u planski dokument. Ovom prilikom bih se zahvalila našim sugrađanima, koji su se u velikom broju odazvali i dali konstruktivne primjedbe i prijedloge na javnoj raspravi, a sve što je moguće usvojiti na osnovu današnjih prijedloga, Služba će zajedno sa nosiocem izrade ugraditi u ovaj planski dokument. Ostavili smo i još nekoliko dana roka da se za pismeno dostavljanje sugestija, kako bismo s dokumentom mogli ići na Gradsko vijeće Visoko. – kazala je Nidžara Hadžiomerović, rukovodilac Službe za urbanizam, stambene, geodetske poslove i katastar nekretnina.
Interesantno je pomenuti kako se ovim planovima planira izgradnja mosta, dječijih igrališta, parkova, kao i kolektivna izgradnja.
– Most je definisan planom višeg reda, mi smo ga prenijeli u ovaj dokument, a povezuje Prijeko sa regionalnom saobraćajnicom Visoko – Semizovac, i mislim da bi bilo jako dobro da se izgradi. Što se tiče dječijih igrališta i parkova, dobre su sugestije, tako da ćemo sve te prijedloge uvrstiti, a što se tiče kolektivne izgradnje, u planu „Prijeko KTK“ planirana je izgradnja stambeno-poslovnog naselja na mjestu nekadašnje KTK, a druga lokacija je u vlasništvu IGM-a i tu se također planira kolektivna izgradnja. – pojasnila je Hadžiomerović.

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE