Lokalne TemeApel neformalne grupe stanovnika naselja Prijeko i MZ Centar u Visokom

Apel neformalne grupe stanovnika naselja Prijeko i MZ Centar u Visokom

Kao što je javnosti poznato, već duži vremenski period, rekli bismo i par godina, na samom ulazu u naselje Prijeko, tačnije na potezu od Kožarskog mosta prema parkingu ispred Kulturnog centra Altindag-Visoko, kao i nastavku prema naselju Prijeko, prisutni su problemi u odvijanju saobraćaja. To se posebno odnosi na noćne sate i blago rečeno “iživljavanje” vozača na ovoj dionici. Stanovnici ovog naselja svakodnevno ukazuju na problem i traže njegovo rješenje, međutim, stvari se ne mijenjanju. Zbog toga su uputili javni apel za pomoć, a isti apel ili inicijativu su uputili Policijskoj stanici Visoko, Gradskoj upravi i Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK-a te se nadaju da će isti poduzeti korake u okviru svoje nadležnosti ka rješavanju problema koji evidentno narušava javni red i mir u cijelom gradu. U nastavku prenosimo apel neformalne grupe građana:

“Poštovani,

kao neformalna grupa zabrinutih i uznemirenih stanovnika Naselja Prijeko i mjesne zajednice Centar, dakle užeg gradskog područja Grada Visoko, obraćamo Vam se ovim apelom i incijativom iz razloga jer dosadašnje pojedinačne intervencije upućivane policijskim službenicima nisu urodile plodom. Naime, opće je poznato da se svaku noć, a naročito u proljetnom i ljetnom periodu, na prostoru platoa ispred Kulturnog centra Altindag okuplja značajan broj građana kako bi tu provodili vrijeme iz njima poznatih razloga. Protiv naprijed navedenog nemamo apsolutno ništa, naročito nam je drago kad vidimo najmlađe stanovnike našeg grada kako se zabavljaju u tematskim parkovima i neumorno trčkaraju zabavljajući se po naprijed navedenom području. S druge strane, gnušamo se na svakodnevno uznemiravanje od strane pojedinaca koji svojim putničkim motornim vozilima i bezobzirnim ponašanjem ugrožavaju našu sigurnost i izazivaju osjećaj ugroženosti i uznemirenosti. Također, na istom području je, a neposredno ili posredno kao uzrok ponašanja koje je predmet ovog apela/inicijative, zabilježen veliki broj saobraćajnih nezgoda, što je i evidentirano od strane Policijske stanice Visoko i postupajućih policijskih službenika. Pored naprijed navedenog prostora, za narušavanje javnog reda i mira redovno se koristi i područje oko platoa ispred Kulturnog centra Altindag, a što u velikoj mjeri doprinosi otežavanju odvijanja saobraćaja kroz taj dio naselja Prijeko, u što se može uvjeriti svaku noć jednostavnim obilaskom predmetnog terena. Kako sve naprijed navedeno predstavlja narušavanje javnog reda i mira i to po osnovu člana 3. stav 1 i stav 3. Zakona o javnom redu i miru ZDK, a u vezi sa članom 3a istog, pozivamo Vas da hitno reagujete i učinite nešto po ovom pitanju. Kako isto trpimo već duži vremenski period i predmet je naših analiza u pravcu mogućeg rješavanja, bit ćemo slobodni da Vam dostavimo najjednostavniji prijedlog za isto: ugraditi rampu za parking na predmetno područje uz svakako pronalaženje modusa za neplaćanje istog od strane radnika i službenih vozila Kulturnog centra (ne želimo oštetiti nikoga) uz instaliranje – proširenje kvalitetnog video nadzora na područje cijelog parkinga kako bi u slučaju ponovne prijave policijski službenici jednostavnim uvidom u video nadzor mogli izvršiti identifikaciju počinioca i samim tim njegovo sankcionisanje”.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE