Lokalne TemeOdgovor na vijećničko pitanje Admira Babića (SDP) o korištenju i naplati parkinga...

Odgovor na vijećničko pitanje Admira Babića (SDP) o korištenju i naplati parkinga ispred KC Altindag

Iz JP “Gradska groblja” Visoko stigao je odgovor na vijećničko pitanje Admira Babića (SDP), a vezano za korištenje i naplatu parkinga ispred KC Altindag.

 

Naplata parkinga na javnom parkiralištu ispred Kulturnog centra „Altindag” Visoko vrši se na osnovu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o upravljanju, održavanju i naplati parking prostora i javnih garaža.

Članom 7. navedene Odluke, mreža javnih parkirališta u okviru jedinstvenog sistema organizacije održavanja javnih parkirališta i naplate usluge parkiranja, proširuje se, između ostalih, i na lokaciju „Naselje Prijeko (kod Kulturnog centra)”.

Javno parkiralište ispred Kulturnog centra „Altindag” Visoko je propisno obilježeno saobraćajnim znakom, što se može utvrditi uvidom na licu mjesta ili na fotografiji koju dostavljamo u prilogu.

Članom 1. iste Odluke je jasno definisan način oslobađanja od plaćanja naknade za korištenje parking mjesta i to:

„Osobe sa invaliditetom kategorije 70-100%, članovi Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Visoko „Visoko 92”, te dobitnici najvećih ratnih priznanja i odlikovanja „Zlatni Ijiljan” i „Zlatna policijska značka”, koji imaju odgovarajuću identifikacijsku iskaznicu i na vozilima istaknutu važeću oznaku, imaju pravo na dva sata dnevno besplatnog parkiranja na svim javnim parkiralištima na kojima se vrši naplata parkiranja. Poslije isteka tog vremenskog perioda plaćaju naknadu po započetom satu.”

Članom 6. navedene Odluke propisano je da se u slučajevima privrednih, kulturnih, sportskih ili sličnih manifestacija, određivanja lokacija za javna parkirališta, kao i određivanje vremena u kojem će se plaćati naknada za njihovo korištenje, isključivo u toku trajanja takvih manifestacija, utvrđuje posebnom odlukom gradonačelnika po prijedlogu nadležne službe Grada Visoko.

Dok je članom 9. Odluke (Službeni glasnik Općine Visoko, broj 7/14) precizirano sljedece:

 

„Na vozila agencija za provedbu zakona, vozila hitne medicinske pomoći i vatrogasna vozila, bez obzira na to imaju li ugrađene posebne uređaje i oznake ili ne, ali isključivo u slučajevima obavljanja službenih zadataka, prilikom korištenja parking mjesta na javnim parkiralištima sa naplatom, odredbe ove Odluke se neće primjenjivati.

Odluka o načinu naplate ili nenaplate je isključivo u nadležnosti Osnivača, odnosno Grada Visoko.

JKP “Gradska groblja” d.o.o. Visoko


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE