NaslovnicaZanimljivostiNASA testiral...

NASA testirala revolucionarni pogon do Mjeseca za samo par sati

Moguće je da je NASA uspješno testirala oblik svemirskog leta koji bi ljude mogao da prevozi do Meseca za samo nekoliko sati! Odnosno da nas dovede do toga da putujemo brzinom gotovo jednakom brzini svetlosti.

Svemirska agencija navodno je izgradila elektromagnetski pogon, korištenjem tehnologije koja na osnovu trenutnog razumevanja fizike ne bi trebalo da bude moguća. To tvrde korisnici foruma NASASpaceFlight.com. Neki od njih tvrde i da su NASA-ini inženjeri koji rade na ovom projektu.

I dok je tehnologija koja stoji iza elektromagnetskog pogona već demonstrirana, rezultate su osporili pojedinci koji ne veruju da bi moglada radi.  Ali kontrolisana demonstracija u uslovima poput onih u svemiru mogla bi da bude dovoljna za početak rada koji bi dokazao da se projekat može koristiti u praksi.

Iako se na forumu o ovoj tehnologiji detaljno raspravljalo, potrebno je da prođe dodatne recenzije, a rezultati nedavnih NASA-inih eksperimenata takođe još nisu javno objavljeni.

Uređaj pokreće objekte kroz svemir korištenjem magneta za stvaranje mikrotalasa koji se šalju kroz uređaj i stvaraju potisak.

Ako se metoda pokaže uspješnom, mogla bi da označi kraj potrebe za nošenjem goriva za propulziju, što inače predstavlja ogroman problem jer ograničava brzinu i udaljenost koju oni koji putuju svemirom mogu da pređu.

“Mnogo je apsurdnih teorija koje su tokom godina naučnog istraživanja postale stvarnost.  Ali, u skoroj budućnosti ´warp pogon´ ipak ostaje san”,  poručila je NASA prošlog meseca na svojim zvaničnim stranicama.

Prema korisnicima foruma, tehnologija je testirana u svemirskom centru Džonson.
Prošle godine NASA je potvrdila da se tvrdnje Rodžera Šojera koji je izumio tehnologiju čine istinitim.
 Međutim, za testiranja je tada korištena mala snaga i ona nisu sprovedena u okruženju nalik svemiru, a čini se da je u sklopu novih testiranja to promijenjeno.

Jedan od naučnika uključenih u projekat rekao je da traži način da NAS-u oslobodi problema u vezi sa izgradnjom i prenosom  raketa.
“Moj posao samo je nastavak rada na rešavanju osnovnog problema koji koči svemirske letove kojima upravlja čovek od završetka programa “Apollo”. To je dostupnost ekonomične snage i propulzijske tehnologije koje bi nas oslobodile okova raketne jednačine”, zaključio je Šojer.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.