NaslovnicaBiHMRV osuđuje v...

MRV osuđuje vandalizam na ogradi pravoslavnog groblja i crkve u Širokom Brijegu

Međureligijsko vijeće u BiH osudilo je vandalski čin u kojem je na ogradi oko pravoslavnog groblja i Crkve Svete Nedjelje u mjestu Dobrič, kod Širokog Brijega, jutros osvanuo ispisan grafit “Sve vas ovo čeka” i ustaški simbol slovo ‘U’.

– Kako nas je obavijestio nadležni sveštenik Nebojša Radić uplašeni i uznemireni mještani su ga jutros rano odmah obavijestili o ovom užasnom vandalizmu. Također je istakao da je Dobrič jedino mjesto u Širokom Brijegu gdje žive pravoslavni Srbi, njih oko četrdeset. Neki od njih ni u ratu nisu napuštali svoje domove, a neki su se vratiti nakon rata – saopćeno je iz MRV-a.

Međureligijsko vijeće u BiH, kako se ističe, najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin izražavajući svoju solidarnost sa pravoslavnom zajednicom Širokog Brijega.

Iz MRV-a traže da se počinioci što prije pronađu i u skladu sa zakonima najoštrije kazne.

– Pozivamo lokalne organe vlasti ali i druge društvene faktore da javno osude ovaj napad kako bismo svi zajedno prekinuli ovaj val nasilja nad svetinjama. Od lokalne zajednice tražimo da što prije uklone ovaj gnusni natpis koji vrijeđa svakog vjernika i civilizovanog građanina te na taj način iskažu svoju solidarnost i empatiju sa svojim sugrađanima – poručeno je iz Međureligijskog vijeća u BiH.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.