ZDKPolitikaMiralem Galijašević izabran za predsjednika Kadrovske komisije SDA BiH

Miralem Galijašević izabran za predsjednika Kadrovske komisije SDA BiH

Predsjednik KO SDA ZDK i član Predsjedništva SDA BiH, Miralem Galijašević, na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva SDA BiH izabran je za predsjednika Kadrovske komisije SDA BiH.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo SDA BiH razmatralo je aktuelnu političku situaciju u BiH. Usvojeni su sljedeći zaključci:

1. Predsjedništvo SDA poziva Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da konačno osigura evakuaciju više od 50 državljana naše zemlje koji se nalaze u Gazi. Izmještanje naših državljana s područja na kojem se svakodnevno ubija stotine ljudi mora biti prioritet u radu ministra vanjskih poslova i nadležnih ambasada.

Za razliku od drugih evropskih država, poput Hrvatske, koja je već uspjela evakuisati sve svoje državljane posredstvom Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske, Bosna i Hercegovina nije evakuisala nijednog svog državljanina. Umjesto toga, javnost dobija nesuvisla objašnjenja koja samo potcrtavaju nesposobnost i nemoć aktuelne strukture u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

2. Predsjedništvo SDA konstatuje da je Izvještaj Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu nedvosmisleno pokazao da aktuelna vlast nije uspjela osigurati potreban napredak u ispunjavanju uvjeta na evropskom putu koji bi našoj zemlji donijeli preporuku za otvaranje pregovora o članstvu.

Spremnost predstavnika EU-a da maksimalno spuste ljestvicu zahtjeva koju je potrebno ispuniti za otvaranje pregovora, pri čemu se i samo formiranje vlasti tretiralo kao „uspjeh“, nažalost nije iskorišten.

Aktuelnu vlast pozivamo da vrijeme do naredne sjednice Vijeća EU-a iskoristi za stalna zasjedanja Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, kako bi se ispunio dio kriterija potrebnih za otvaranje pregovora. SDA će, kao i uvijek dosad, podržati sva rješenja koja ispunjavaju evropske standarde.

3. Predsjedništvo SDA upozorava da je istekao rok od šest mjeseci od formiranja vlasti, definisan Briselskim sporazumom potpisanim od strane svih parlamentarnih stranaka osim HDZ-a i SDS-a, po kojem je, uz ostalo, trebalo usvojiti ograničene ustavne i izborne reforme u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, te preporukama Venecijanske komisije i OSCE/ODIHR-a i GRECO-a.

Pozivamo da se u skladu sa potpisanim principima iz Briselskog sporazuma otpočne s političkim pregovorima, naročito kako bi se na Lokalnim izborima 2024. godine osigurali integritet i transparentnost izbornog procesa.

4. Predsjedništvo SDA poziva stranke „Trojke“ da prekinu sve razgovore o zakonu o Ustavnom sudu BiH po zahtjevu SNSD-a, koji se odnose na prisustvo sudija koje imenuje Evropski sud za ljudska prava i uvođenje etničkog veta u odlučivanje.

Podsjećamo da je SNSD i 2015. godine imao identičan zahtjev, te da je u parlamentarnu proceduru bio upućen Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH. Ustavnopravna komisija Doma naroda PSBiH i Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH utvrdile su da taj prijedlog nije usaglašen s Ustavom i pravnim sistemom BiH, pa je zakonodavni postupak obustavljen 2016. godine.

Bilo kakvi razgovori na temu zakona o Ustavnom sudu BiH su neprihvatljivi, jer je rad Ustavnog suda BiH regulisan Ustavom BiH i njihovim vlastitim pravilima.

5. Predsjedništvo SDA smatra nedopustivim postupak predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto iz HDZ-a BiH kojim je Evropskom sudu za ljudska prava kao stav Vijeća ministara dostavila svoj lični stav o statusu bh. agentica pred tim Sudom u vezi žalbe na presudu u predmetu „Kovačević“.

Jedino što je gore od toga je odbijanje ministara iz stranaka tzv. „Trojke“ u Vijeću ministara BiH da o toj činjenici izvijeste Evropski sud za ljudska prava. Takvim podilaženjem HDZ-u BiH i interesima te stranke „Trojka“ svjesno radi protiv interesa Bosne i Hercegovine, ali i svojih deklarativnih težnji za građanskim uređenjem BiH, što je suština presude „Kovačević“.

Tražimo od ministara „Trojke“ i njihovih partnera u Vijeću ministara BiH Zukana Heleza, Elmedina Konakovića, Edina Forte i Sevlida Hurtića da bez odlaganja izvijeste Evropski sud za ljudska prava da dopis predsjedavajuće Krišto predstavlja njen lični stav, a ne stav Vijeća ministara BiH, te da agentice BiH nemaju aktivni legitimitet da zastupaju BiH u ovom predmetu.

6. Predsjedništvo SDA upozorava da su zakonom propisani rokovi za izradu budžeta institucija Bosne i Hercegovine probijeni prije više od mjesec dana.

Prema budžetskom kalendaru, najkasnije do 1. oktobra Ministarstvo finansija i trezora BiH je trebalo Vijeću ministara Bosne i Hercegovine dostaviti tekst budžeta institucija za iduću godinu. Zatim je Vijeće ministara BiH do 15. oktobra trebalo dostaviti nacrt budžeta Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a Predsjedništvo do 1. novembra upućuje prijedlog budžeta Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, kako bi budžet bio usvojen do kraja godine.

Prije usvajanja budžeta neophodno je usvajanje izmjena i dopuna Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kako bi se spriječilo novo povećanje plaća izabranim i imenovanim zvaničnicima.

Neprihvatljive su najave ministra finansija i trezora o smanjenju budžeta institucija BiH za narednu godinu. Umjesto toga, budžet se mora povećati, posebno za resor odbrane, odnosno opremanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

7. Predsjedništvo SDA smatra da je potrebno očuvati partnerstvo sa NES-om, kao i poziciju Bošnjaka u strukturi vlasti HNK. Prostor za ragovore postoji i treba ga iskoristi u obostranom interesu.

Saradnja SDA i NES-a na svim nivoima treba biti bazirana na zajedničkoj brizi za interese države Bosne i Hercegovine i položaju bošnjačkog naroda, kao i jačanju probosanskog bloka općenito. SDA će nastaviti da pokazuje dobru volju za jačanje partnerskih odnosa i nesebičan odnos, kakvi su pokazani pri formiranju vlada u Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu. Isti odnos očekujemo i od naših partnera.

8. Predsjedništvo SDA smatra neprihvatljivim namjere stranaka „Trojke“, HDZ-a i njihovih partnera da kršenjem procedura izmijene Poslovnik Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u dijelu koji se odnosi na Komisiju za izbor i imenovanje, te time omoguće imenovanje kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH po želji HDZ-a BiH.

9. Predsjedništvo SDA zahtjeva od Ministarstva unutrašnjih poslova entiteta RS da prestane sa vršenjem pritisaka i progonom Bošnjaka zbog isticanja nekadašnje zastave Bosne i Hercegovine, pod kojim je naša zemlja primljena u Ujedinjene nacije.

Isticanje zastave međunarodno priznate države nije i ne može biti izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. Ova zastava mora biti poštovana od strane svih u BiH, pa i vlasti entiteta RS.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE