ZDKPolitikaSDA tvrdi da ima novu većinu u Skupštini ZDK-a, SDP ide u...

SDA tvrdi da ima novu većinu u Skupštini ZDK-a, SDP ide u opoziciju

Nakon manje od godinu Vlada Zeničko-dobojskog kantona koju su ranije formirale stranke Sedmorke predvođene SDP-om izgledno je da broji posljednje dane. Prema najavama iz SDA, formirana je nova parlamentarna većina u Kantonalnoj skupštini. Dok su trajala previranja unutar koalicije stranaka Sedmorke, novu parlamentarnu većinu do 20 zastupnika formirala je SDA, koja će s partnerima narednih dana potpisati dokument o programskim principa djelovanja nove parlamentarne većine i Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

“U dogovoru s parnerima koji bi učestvovali u novoj većini dogovorili smo određene korake i prvi je bio sazivanje hitne sjednice Skupštine ZDK-a kako bi se raspravljalo o postojećoj situaciju i radu Vlade ZDK-a”, kaže Miralem Galijašević, predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK-a.

Hitna sjednica trebala bi biti održana već narednih dana nakon čega bi i zvanično bilo potvrđena nova parlamentarna većina koja preuzima vođenje procesa u ovom kantonu.

“Na protokol su došli određeni akti koji se mogu dovesti u vezu s tim. Kao odgovorna osoba ću pregledati te dokumente, vidjeti u skladu s poslovnikom šta znače, u kom pravcu ići dalje”, govori Dejan Kovačević, predsjedavajući Skupštine ZDK-a (NiP).

Prema tvrdnjama iz SDA, uz njihovih 11 zastupnika u novoj većini će biti i tri zastupnika DF-a i jedan zastupnik Narodnog evropskog saveza, koji su ranije činili vlast u ovom kantonu sa SDP-om i partnerima. Iz DF-a danas bez komentara, zvanični stavovi, kažu, bit će saopćeni narednih dana. Njih će dodatno podržavati dva zastupnika SBB-a kao i tri samostalna zastupnika, među kojima su neki od zastupnika koji su napustili stranku Fuada Kasumovića. Podrška novoj većini stiže i od Ive Tadića, koji je zbog raskola unutar stranke napustio HDZBiH. Trenutno bi, prema svemu sudeći, i HDZ mogao otići u opoziciju.

“I ja sam to iz medija čuo, nisam ništa službeno vidio – ni potpise ni da je u Skupštinu upućen zahtjev. Vidjet ćemo šta će se dalje dešavati”, kaže Josip Martić, predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH ZDK-a.

“Sve vrijeme smo imali optužbe i obračune unutar same koalicije i partnera. Nažalost, tome su doprinijele i podjele unutar HDZ-a BiH. Smatram da ćemo u predstojećem razdoblju imenovati novu programsku vladu s jasnim ciljevima i rješavanjem problema i potreba svih građana unutar ZDK-a”, poručuje Tadić.

i dok su mnogi od političkih aktera danas bez komentara, reaguje Fuad Kasumović. Za gubitak vlasti kritikuje bivše partnere i pojedine zastupnike svoje stranke.

“Ko drugom jamu kopa, sam u nju pada – najbolje objašnjava odlazak SDP-a i NiP-a u takozvani ‘out’ odnosno iz vlasti. Izbačeni su iz vlasti, a željeli su to uraditi meni, odnosno, da mene izbace. Nadam se da će Tužilaštvo BiH konačno uključiti u cijelu priču jer je sve očigledno šta se radilo i kako se od političke scene u ZDK-u pravila stočna pijaca”, naveo je Kasumović na svom Facebook profilu.

Ukoliko bude potvrđena nova većina u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, stranke Trojke te HDZBiH i Bosanskohercegovačka inicijativa Kasumović Fuad postat će opozicione stranke uz Snagu naroda, koja do sada nije učestvovala u vlasti.

federalna.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE