ZDKPolitikaSDA predstavila novu parlamentarnu većinu u ZDK-u

SDA predstavila novu parlamentarnu većinu u ZDK-u

Predstavnici nove parlamentarne većine u Zeničko-dobojskom kantonu, ovog puta okupljene oko Stranke demokratske akcije, potpisali su danas Programske principe partnerskog djelovanja na području tog kantona za period 2023.-2026. godina.

Novu većinu će zasad činiti 20 od 35 zastupnika u Skupštini ZDK – 11 zastupnika SDA, tri zastupnika Demokratske fronte, koja je i dio još uvijek aktuelne vlasti, zatim dva zastupnika Saveza za bolju budućnost, jedna zastupnica Narodnog evropskog saveza te samostalni zastupnici Ivo Tadić (bivši član Hrvatske demokratske zajednice BiH), Alen Kapković i Amela Granić (bivši članovi Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad).

– S obzirom na usložnjenu političku situaciju u ZDK-u i na činjenicu da nije bilo jasne parlamentarne skupštinske većine, ova se grupacija opredijelila da sačini novu skupštisku većinu i novu Vladu ZDK i da napravi novi program vlade koja će u stvari biti u kontinuitetu, jer ćemo imati ministre koji su već u vladi i koji će nastaviti da rade – izjavio je na pres-konferenciji predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK-a Miralem Galijašević, koji je i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Fedracije BiH.

Današnjim predstavljanjem, kako je naveo, kreću u operacionalizaciju danas potpisanog dokumenta, ali su ovim predstavljanjem željeli i da odagnaju sve špekulacije o tome da li su uspjeli oformiti novu većinu. Pozvao je sve koji su spremni da rade na zajedničkom program te da ZDK bude kanton ugodnog življenja.

-Svjesni smo ove tranzicije koja nije jednostavna i koja traži malo vremena da se izvrši kroz radna tijela i skupštisnke procedure. Mi poštujemo te procedure – kazao je Galijašević, koji je najavio da će, ako se pojavi nova većina, također prepustiti vođenje kantona novoj većini.

Povjerenik DF-a i aktuelni potpredsjednik Skupštine ZDK te zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH iz reda Srba, Goran Bulajić, istakao je kako su bili uvjereni da programske ciljeve mogu realizirati i s dosadašnjom većinom, okupljenom oko BHI-KF.

-Međutim, u zadnje je vrijeme došlo do određenih problema unutar vladajuće koalicije. Pokušani su problem da se riješe internim razgovorima, međutim do unazad šest-sedam dana, svi pokušaji nisu urodili prolodom. U cilju zaštite interesa građana i naše političke partije, bili smo primorani da vidimo koje su druge opcije. Kada smo bili suočeni s tim da postoji 20 potpisa da se formira nova skupštinska većina, nije bilo dileme, uzimajući u obzir da su naši programski ciljevi prihvaćeni na ‘ovoj drugoj strani’, DF je odlučio da pristupi ovoj koaliciji – kazao je Bulajić, koji je izrazio nadu da će nastaviti raditi ono što su radili u okviru dosadašnje skupštinske većine i Vlade ZDK.

Dodao je da su danas, s predsjedavajućim SZDK Dejanom Kovačevićem, dogovorili da se u skladu s dopisom koji je upućen, u ponedjeljak, 9. oktobra s početkom u 11 sati održi hitna sjednica Skupštine ZDK.

Galijašević je najavio kako će tek dogovoriti raspored mjesta u Vladi ZDK, ali da će SDA imati premijera. Dodao je kako sva imena kandidata o kojima se u javnosti špekulisalo proteklih dana, nisu imena koja su za tu poziciju kandidirali iz KO SDA.

Samostalni zastupnik Ivo Tadić poručio je da se treba okrenuti realizaciji programa i ispunjenju obaveza, dok je  predstavnik NES-a Aldin Bijedić kako je ovo način da procesi krenu te da kanton i stanovništvo kantona ne mogu biti taoci nekih pojedinačnih sukoba.

Zastupnik Alen Kapković, koji je nedavno napustio BHI-KF i najavio da će djelovati kao nezavisan zastupnik, ističe kako će i nova vlada nastaviti raelizirati sve dobre projekte aktuelne Vlade ZDK.

Nova Vlada ZDK, najavio je Galijašević, bit će formirana na osnovu presude Ustavnog suda FBiH kojem su ranije uputili zahtjev za ocjenu izmjena i dopuna Zakona o Vladi ZDK. Najavio je da će u naredna tri-četiri dana dogovoriti raspored resora u Vladi ZDK, dok je Bulajić najavio da bi, u optimalnoj situaciji, nova Vlada mogla biti imenovana i na drugoj hitnoj sjednici naredne sedmice, koju su najavili za srijedu, 11. oktobra.

Fena / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE