ZDKKulturaMijatović: Bosansko narodno pozorište Zenica ostvarilo sve umjtničke ciljeve u 2022. godini

Mijatović: Bosansko narodno pozorište Zenica ostvarilo sve umjtničke ciljeve u 2022. godini

Bosansko narodno pozorište Zenica u prethodnoj je godini ostvarilo sve svoje umjetničke ciljeve – istakao je u izjavi za Fenu direktor te ustanove Miroljub Mijatović.

Napominje kako su pripremili četiri premijerne predstave za odrasle: “Ugasimo svjetlo” (režija Lajla Kaikčija), “Kuća” (režija Alen Šimić), “Tri dana” (režija Tanja Miletić-Oručević) i “Trainspotting” (režija Lajla Kaikčija) te predstavu za djecu “Oslobodimo umjetnike” (režija Nick Teunissen).

-Organizirali smo i XXI Festival bosanskohercegovačke drame, potom 6. internacionalni festival edukativnog teatra sa mnoštvom gostiju, radili na čvršćem uvezivanju BNP-a sa ostalim gradovima Zeničko-dobojskog kantona te imali mnogo izvedbi naših predstava u matičnoj kući, kao i na pozornicama u Bosni i Hercegovini i šire.

Naši su umjetnici nagrađivani na festivalima, a predstave jako dobro prolazile. U ovom trenutku pripremamo dvije nove predstave, kojima ćemo, već u februaru, obradovati našu najmlađu publiku, kao i one odrasle. U pitanju su predstave „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“ u režiji Zlatka Pakovića te lutkarska predstava „Pinokio“ u režiji Darka Kovačovskog- ističe Mijatović.

BNP Zenica je, dodaje, u ovom trenutku strateški okrenuto pravljenju jačih konekcija sa osnovnim i srednjim školama, kako bi i dodatno na svoje predstave privukli mlađu publiku.

-Umjetnici BNP-a Zenica krajem polugodišta su bili intenzivnije prisutni u školama, gdje kroz razgovore o pozorištu, svom poslu, o tome kako nastaje pozorišna predstava te predstavljajući projekte BNP-a, nastoje ostati povezani sa mladima, koji su naša sadašnja i buduća publika.

Želja nam je i u ovoj godini ponuditi još atraktivnije sadržaje te intenzivno raditi i na boljem statusu umjetnika u našem društvu – najavljuje Mijatović.

Fena / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE