ZDKKulturaBNP Zenica na 23. festivalu bh. drame nagradu 'Adem Čejvan' dodjeljuje Senadu...

BNP Zenica na 23. festivalu bh. drame nagradu ‘Adem Čejvan’ dodjeljuje Senadu Bašiću

Organizacioni odbor 23. festivala bosanskohercegovačke drame – Zenica 2024, koji će biti održan od 23. do 31. maja, ove će godine nagradu “Adem Čejvan” za doprinos pozorišnoj umjetnosti dodijeliti glumcu Senadu Bašiću – potvrdio je na današnjoj pres-konferenciji direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (BNP) Miroljub Mijatović.

Selekciju takmičarskog programa još prošlog mjeseca je sačinio te obznanio zenički glumac i univerzitetski profesor Hazim Begagić, dok će sedma predstava kojom će 23. maja biti i otvoren ovogodišnji festival, biti premijerna izvedba kooprodukcijske predstave “Kiselina”.

Ova je predstava nastala po tekstu Asje Krsmanović i u režiji reditelja Nermina Hamzagića te u koprodukciji BNP-a, 23. festivala bh. drame Zenica 2024 i Internacionalnog teatarskog festivala MESS Sarajevo. Sve predstave takmičarskog programa bit će prikazane s početkom u 20.00 sati.

– Stručnu žiri Festivala čine Dubravka Zrnčić-Kulenović (teatrologinja, dramaturginja i rediteljica), Darko Cvijetić (pisac) i Dragan Komadina (dramaturg). Što se tiče Žirija novinara, tu će se naći Ines Baždalić, Maja Bektašagić i Đorđe Krajišnik, a Žiri publike će činiti: Ajla Đidić, Dženan Ajdinović i Sanel Jalmanović. Ovogodišnji festival će otvoriti profesorica Zehra Kreho – istakao je direktor Mijatović.

On je najavio da će ove godine bez smetnje sve programe moći pratiti osobe s posebnim potrebama, jer je nakon sanacije krova zgrade BNP-a ponovo u funkciji i lift.

U sklopu pratećeg programa ovogodišnjeg festivala, kako je najavio predsjednik Organizacionog odbora Denis Krdžalić, bit će realizirano ukupno 13 sadržaja.

– Pet je predviđeno i namijenjeno djeci i mladima. Što se tiče ostalih pratećih programskih sadržaja, imamo jednu izložbu, četiri promocije knjiga iz sfere pozorišne umjetnosti, dvije promocije pozorišnih časopisa i jedno scensko čitanje dramskih tekstova – najavio je Krdžalić.

Dodjela nagrada i ceremonija zatvaranja 23. festivala bh. drame – Zenica 2024, predviđena je za petak, 31. maja.

Prateći program ove je godine dopunjen i sadržajima za djecu, kako je najavila rukovoditeljica Omladinske i lutkarske scene BNP-a Ermina Nišić, koja je navela da će predstavu “Ježeva kućica” igrati na otvorenom u osnovnim školama u Tetovu, Perinom Hanu, Peharama i Janjićima.

Promocija knjige “Drama za decu” autora Željka Hubača bit će upriličena 27. maja u konferencijskoj sali BNP-a, a namijenjena je prosvjetnim radnicima i odgajateljima u vrtićima.

Fena / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE