ZDKKulturaUskoro urnebesna komedija na sceni BNP Zenica, "Ko je lud"

Uskoro urnebesna komedija na sceni BNP Zenica, “Ko je lud”

Na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, 16. januara, s početkom u 20 sati, biće odigrana predstava “Ko je lud” u režiji Mirze begovića a u produkciji Duška Srijemca.

U ovoj urnebesnoj  komediji igraju Adem Smailhodžić i Zlatan Školjić.
Radnja predstave prati čovjeka koji dolazi kod psihologa i traži od njega uvjerenje da je normalan. Birokracija ga onemogućava u tome.”Ganjajući papire” on poludi. Naša svakodnevnica.
“Zašto mu treba to uvjerenje? Treba mu zato što je ovaj u matičnom uredu “zafrkan” pa je postavio kriterije, brine o potomstvu i brine da mu ljudi ne idu iz države. Školjić igra tog lika koji dolazi po to uvjerenje. Postepeno on namoli službenika, odnosno doktora da ga ispita. Način na koji on njega ispituje i način na koji on pokušava utvrditi da li je on normalan, dovodi do toga da se mi pitamo ko je lud, ko kome daje kakvo uvjerenje. Vrlo je bitno da predstava zaista nema onoga čemu mi u komedijama nekako podlegnemo, a to su psovke. Zaista nema psovke i to je plus ove predstave što je uvijek možemo odigrati za sve uzraste”-objasnio je  Smailhodžić.
“Ko je lud”, pojašnjava, komedija je o onome što mi jesmo – “o sukobu ličnosti i interesa, sukobu sa samim sobom”.

“Najbolje komedije nastaju na sukobu i moramo imati sukob dva svijeta, a mi naravno kroz smijeh i komediju govorimo o gorućem problemu onoga gdje mi danas živimo, našeg društva, ali na jedan vrlo duhovit, inteligentan način progovaramo o mjerama i granicama ljudske banalnosti i svijesti, na šta je to sve čovjek spreman – kazao je za Zenicablog Smailhodžić. .

U ovoj komediji karaktera se na jedan duhovit način prikazuje sav besmisao “ganjanja papira” koji je manje više sličan u svim Ex Yu republikama. Kroz smijeh i komediju govorimo o gorućem problemu onoga gdje mi danas živimo, našeg društva, ali na jedan vrlo duhovit, inteligentan način progovaramo o mjerama i granicama ljudske banalnosti i svijesti, na šta je to sve čovjek spreman-istakli su protagonisti predstave.
federalna.ba/Visoko.co.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE