NaslovnicaBiHMičić: Građan...

Mičić: Građani moraju znati ko se nalazi sa druge strane monitora

Cyber kriminal globalni je problem. Zemlje svijeta kroz rad svojih institucija jačaju kapacitete da bi se obračunali sa ovom pojavom. U Sarajevu je organizirana konferencija na kojoj su iskustva, ali i strategiju planova razmjenili učesnici policijskih i pravosudnih institucija.

Inspektor MUP-a FBiH Srđan Mičić kaže da je broj krivičnih djela iz oblasti cyber kriminala iz godine u godinu u porastu.

“To je vjerovatno uzrokovano i razvojem informacionih tehnologija i određenih stvari kada je u pitanju i pandemija koja se desila u međuvremenu, gdje su ljudi bili u kućnim domaćinstvima i više su vremena provodili na internetu i pored svojih kompjutera.”

Kao najčešće oblike cyber kriminala navodi internet prevare.

“Imali smo tzv. phishing prevare gdje su bili pogođeni kako građani širom BiH tako i kompanije u BiH.”

Mičić ističe da se ulaže dosta napora kako bi se identifikovali počinioci takve vrste krivičnih djela.

“Što se tuče ulaženja u trag i identifikacije mi stvarno uradimo sve po pitanju identifikacije i otkviranju izvršioca navedenih krivičnih djela. Nekada ako se radi o trgovcu online koji je van BiH malo je teže identifikovati počinioca, međutim mi u tim situacijama koristimo Interpol, EUROPOL i druge policijske međunarodne saradnje.”

Pojašnjava da se podaci i nakon brisanja određeno vrijeme zadržavaju na internetu.

“Imamo krivična djela koja možemo da procesuiramo. Ovakav vid izvršenja krivičnih djela i njihove izvršioce.”

Kaže da je saradnja sa MUP-om Rs-a na zavidnom nivou.

“Moj savjet građanima je da moraju tačno da znaju ko se nalazi sa druge strane monitora, s kim komuniciraju, gdje svoje podatke ostavljaju, kome šalju svoje fotografije i ostale privatne stvari, zaključio je Mičić.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.