Lokalni izboriLokalni izbori 2016: Nisu svi isti - Budi nezavisni kandidat!

Lokalni izbori 2016: Nisu svi isti – Budi nezavisni kandidat!

Lokalni izbori u BiH biće održani 2. oktobra ove godine i na njima će biti birani načelnici i vijeća u 74 opštine u Federaciji BiH.

Prema zakonu, da bi se izvršila ovjera za učešće na izborima, nezavisni kandidat mora Centralnoj izbornoj komisiji BiH podnijeti prijavu za učestvovanje na lokalnim izborima koja sadrži najmanje stotinu potpisa birača upisanih u Centralni birački spisak za izbore za općinsko vijeće, odnosno skupštinu opštine i za načelnika opštine i 5 % potpisa birača upisanih u Centralni birački spisak za izbore za općinsko vijeće, odnosno skupštinu opštine i za načelnika opštine, u opštini u kojoj broj birača upisanih u Centralni birački spisak na dan raspisivanja izbora nije bio veći od 1000 birača upisanih u Centralni birački spisak.

Da bi se politička stranka ili nezavisni kandidat ovjerili za izbore dužni su podnijeti potpise podrške u skladu sa članom 4.4 i 4.8 Izbornog zakona.

“Jedan birač može na obrascu za potpis podrške svoj glas dati samo jednoj političkoj stranci ili nezavisnom kandidatu u jednom entitetu. Centralna izborna komisija BiH regulira način na koji se potpisi podrške provjeravaju i potvrđuju” – navodi se striktno u Izbornom zakonu BiH.

Taksa za nezavisne kandidate koji žele ući u općinsko vijeće ili skupštinu opštine iznose 1000 KM.

Sa druge strane, za nezavisne kandidate koji se kandiduju za načelnike opština i za gradonačelnika grada Banja Luka taj iznos je 1.000 KM.

taksa

Uz potpisanu izjavu nezavisnog kandidata da će se u svojim aktivnostima pridržavati Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, nezavisni kandidat treba još priložiti i: obrazac sa potpisima podrške birača ili izjavu nosioca mandata, dokaz o uplaćenom novčanom iznosu za taksu, te podatke o licima ovlaštenim da zastupaju nezavisnog kandidata kod Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Iz Centralne izborne komisije napominju kako je nezavisni kandidat dužan priložiti svu dokumentaciju navedenu u prijavi za ovjeru nezavisnog kandidata.

“Ukoliko se utvrdi da nedostaje određeni prilog ili navedeni podaci u prijavi ne odgovaraju stvarnom stanju, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine obavijestiće nezavisnog kandidata da utvrđeni nedostatak otkloni u roku od dva (2) dana , odnosno 48 sati od prijema obavještenja” saopšteno je iz CIK-a

Kako je sve to izgledalo prije četiri godine i šta je sve potrebno da bi bili nezavisni kandidat, možete pronaći na: http://www.izbori.ba/Documents/Izbori2012/PrijavaNezavisnikandidat-bos.pdf

Rok za prijavu kandidata je do 20. maja 2016. godine


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE