BiHPolitikaLejla Imamović (DF) u Domu naroda

Lejla Imamović (DF) u Domu naroda

Iako se ranije činilo drugačije, a pisali smo o tome u smislu da se politička jačina Visokog ogleda i u tome da li imamo svoje predstavnike u Domu naroda, danas je stigla potvrda da visočka OO DF-a brani čast i dostojanstvo Visokog unutar ZDK, a u smislu visočkih kandidata za Dom naroda. Kako saznaje Visoko.co.ba, Lejla Imamović poslanica DF-a u Skupštini ZDK dobit će mandat i u Domu naroda. Premda se možda na lokalnom nivou i neopravdano očekivalo da nešto takvo naprave SDA ili SBB, odnosno A-SDA, a na osnovu ostvarenog izbornog rezultata, ipak potvrda političke ozbiljnosti u tom smislu stigla je kroz Demokratsku Frontu i Lejlu Imamović.

Iz ZDK u Dom naroda ide 8 poslanika i to po principu 3 Bošnjaka, 2 Hrvata, 2 Srbina i 1 ostali. U ovoj kombinaciji Visoko je igralo epizodnu ulogu, a Zenica kao najveći politički igrač obično uzima najviše, uz napomenu da je materijalna naknada za angažman u Domu naroda tri puta veći od poslaničkog paušala u Skupštini ZDK.

Šta je Dom naroda?

Dom naroda Parlamenta FBiH sastoji se od 58 izaslanika od kojih po 17 izaslanika iz reda svakog od konstitutivnih naroda i sedam izaslanika iz reda ostalih.

Dom naroda Parlamenta FBiH iz reda svojih članova bira predsjedatelja i 2 potpredsjedatelja, koji ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda.

Kolegij Doma naroda Parlamenta FBiH sačinjavaju: predsjedatelj, 2 potpredsjedatelja, predsjednici klubova i tajnik Doma.

U Domu naroda su utemeljeni klubovi izaslanika i to: Klub izaslanika bošnjačkog naroda, Klub izaslanika hrvatskog naroda i Klub izaslanika srpskog naroda.

Dom naroda ima 19 radnih tijela koja svoje sjednice održavaju u službi rada Doma i doprinose njegovom učinkovitijem radu.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE