Lejla Imamović (NES): Naredne četiri godine presudne su za razvoj industrije turizma u gradu Visokom

Turizam i turistička industrija jedna je od najvećih i najdinamičnijih industrija u današnjoj globalnoj ekonomiji, ukupni doprinos turizma u BDP-u iznosi 10,4 % na Svjetskom nivou, a procjenjuje se da je svako četvrto radno mjesto vezano za turizam. Budućnost Visokog je u industriji turizma, koji će u narednom periodu biti okosnica razvoja grada, kako u ekonomskom, tako i u svakom drugom smislu.

Visočani imaju tu blagodat, da posjeduju kulturno historijsko blago Bosne i Hercegovine, i to trebaju iskoristiti na sljedeći način: uređivanje užeg jezgra grada, ali i dijela oko Nacionalno historijskog spomenika Mile, krunidbenog mjesta kralja Tvrtka I Kotromanića, te grobnog mjesta kralja Tvrtka i Stjepana II, uređenje dijela oko Starog grada Visoki, koji se prvi put spominje 1355. godine, u povelji bana Tvrtka I Kotromanića.
Mi u narednom periodu moramo privući što više sredstava sa svih nivoa vlasti, privući investitore i uložiti u ugostiteljstvo i hotelijerstvo, kako bismo zadržali turiste u našem gradu, a ne samo da oni dođu s Basčarsije posjetiti „Park Ravne 2“, teniske terene Novaka Đokovića i vratiti se u Sarajevo gdje imaju mnogo veću i kvalitetniju ponudu ugostiteljskih, hotelskih i drugih kapaciteta. Cilj je znači, zadržati turiste u Visokom. Ono što je gospodin Semir Osmanagić uradio za Visoko treba dati „vjetar u leđa“ svim političarima i političkim partijama koje će participirati na višim nivoima vlasti. Smatram da su naredne četiri godine presudne, da udruženim snagama izgradimo naš grad u jednu primamljivu turističku destinaciju. Ovim putem pozivam gradonačelnika Visokog, gospodina Mirzu Ganića, da odmah nakon izbora organizuje jedan sastanak sa predstavnicima svih političkih partija koje imaju svoje Organizacione odbore na području grada Visokog sa jednom, jedinom temom „Unapređenje turizma u gradu Visoko“.
Lejla Imamović, na Općim izborima 2022. kandidatkinja je Narodnog evropskog saveza, NES – ZA EVROPSKU BiH za Parlament Federacije, pod rednim brojem 2.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.