NaslovnicaLokalne TemeKratka priča ...

Kratka priča o doajenu visočkog novinarstva Omeru Kadriću

Sa FB stranice “Darisland” prenosimo zanimljivu priču o znamenitom Upovljaku, učitelju i novinaru Omeru Kadriću.

Rahmetli Omer Kadrić je naš Upovljak koji je u svom samo 58 godina dugom životu ostvario veoma snažan društveni angažman. Zbog toga imamo puno razloga da se mi Upovljaci ponosimo ovim vrijednim čovjekom koji je naše gore list.

Omer je brat našeg Upovljaka Kasima Kadrića. Rođen je 1936. godine u Upovcu. U Visokom je pohađao gimnaziju, a nakon toga je u Sarajevu završio Učiteljsku školu. Kao učitelj je službovao u Nažbilju u općini Kakanj, u Podvincima (Visoko), te u Kalinoviku, nakon čega se vratio u Visoko.

Novinarstvom se počeo baviti šezdesetih godina. Bio je dopisnik “Oslobođenja”, pisao je za Večernje novine, za Prosvjetni list, Privredne novine, Tribinu male privrede… Bavio se i sportskim novinarstvom.

Sjećam se da sam čitao njegove članke u arhivskim primjercima glasila “Naš život” dok sam radio kao novinar u Javnom preduzeću Radio-televizija Visoko. “Naš život” je informativna novina koja je dugi niz godina štampana na području Visokog.

Umro je 6. novembra 1994. godine.

Omera se s ponosom i posebnim poštovanjem sjećamo. Kao prosvjetni radnik i novinar koji je pisao za najrelevantnije medije u periodu od šezdesetih do devedestih godina prošlog vijeka, na lijep način je pronosio dobar glas o sebi, svojoj porodici i svom selu Upovcu.

Visoko.co.ba/FB Darisland/Evelin Memić

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.