PreporukaKnjiga o razvoju bosanskog novčarstva srednjeg i ranog novog vijeka

Knjiga o razvoju bosanskog novčarstva srednjeg i ranog novog vijeka

U izdanju Buybooka i Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo , objavljena je knjiga „Bosansko novčarstvo srednjeg i ranog novog vijeka (1164-1689)“ autora Amera Sulejmanagića.

Djelo Amera Sulejmanagića , inače stručnog  savjetnika u  Kantonalnom zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, bavi se temom bosanskog  novca u vremenskom rasponu od preko 550 godina. Knjiga je nastala kao rezultat autorovog dugogodišnjeg rada, istraživanja i analiza. Radi lakšeg korištenja i preglednosti obimnog predstavljenog numizmatičkog materijala djelo je podjeljeno u dva toma.

U prvom tomu knjige autor je između ostalog ukazao na porijeklo i razvoj osnovnih težinskih sistema (sterlinškog i kelnskog) iz arapskog dirhema u procesu koji teče od sredine VIII do duboko u XII stoljeće. Ti su sistemi bili u upotrebi i u našim krajevima. Uvođenjem metroloških kategorija novčanih/težinskih sistema u skladu sa kojima je vršeno kovanje rezultiralo je novim naučnim spoznajama i otkrivanjem mnogo složenije slike ko, kako, kada i u kakvim prilikama kuje novac. Drugi tom prati teoretski sadržaj prvog toma ilustracijama.

U knjizi je hronološki je obrađen novac kralja Bele III, Šubića, banova Stjepana II Kotromanića i Tvrtka, vojvode Radiča Sankovića, te kraljeva Tvrtka I, Stjepana Dabiše, Tvrtka II, Stjepana Tomaša, Stjepana II Tomaševića i Nikole Iločkog. U okviru srednjovjekovnog doba obrađen je i novac dalmatinskih komuna pod vlašću bosanskih vladara (Kotor i Split), a ranonovovjekovna bosanska numizmatika bavi se novcem Petra Keglevića Bužimskog, Vlatka III Kosače kao i novcem turskih sultana kovanim u Bosni.

“Svim naučnicima kao i zainteresiranim čitaocima i istraživačima bosanske i evropske numizmatike knjiga Bosansko novčarstvo srednjeg  i ranog novog vijeka (1164-1689), kao prava riznica znanja i novih spoznaja nastalih na temelju savremenih metoda istraživanja će omogućiti da se odmaknu od starih djela od kojih su neka nastala i prije osamdeset godina”- ističe mr.sci. Amra Čusto iz Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/IK Buybook

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE