ZDKMisli o prirodi!Ključna uspostava dijaloga na definisanju najboljih rješenja za zaštitu prirode u Zeničko-dobojskom...

Ključna uspostava dijaloga na definisanju najboljih rješenja za zaštitu prirode u Zeničko-dobojskom kantonu

U okviru Projekta Zaštita prirode na teritoriji grada Zenica, u petak su se u Zenici sastale organizacije civilnog društva sa predstavnicima ŠPD ZDK, koje upravlja Parkom prirode Tajan, čime je otvoren dijalog sa institucijama nadležnim za brigu o područjima prirode u Zeničko-dobojskom kantonu.

Ovo je nastavak saradnje udruženja uključenih u implementaciju projekata zaštite prirode s područja ZDK, koja je počela stvaranjem neformalne Koalicije za zaštitu prirode, u septembru na Matinskom visu, potvrđeno je iz Udruženja Eko-forum Zenica.

Kako saznaje portal Visoko.co.ba, u prostorijama Eko foruma razgovaralo se o inicijativama organizacija civilnog društva, vezanim za uspostavljanje zaštićenih područja prirode u Zeničko-dobojskom kantonu.

Na inicijativu Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, o trenutom stanju i mogućim rješenjima, koja bi osigurala dugoročno i održivo upravljanje zaštićenim područjima, sa predstavnicima Šumsko-privrednog društva Zeničko-dobojskog kantona, razgovarali su članovi neformalne Koalicije za zaštitu prirode, koja je uspostavljenja na Konferenciji o zaštićenim područjima, održanoj u septembru na Matinskom visu.

Prema našim saznanjima, na ovom sastanku su utvrđeni zajednički ciljevi organizacija koje provode inicijative za uspostavljanje novih zaštićenih područja u Zeničko-dobojskom kantonu, a to su:

“Formiranje javne ustanove koja će se baviti pitanjima zaštite prirode i upravljanja zaštićenim područjima na nivou Zeničko-dobojskog kantona, u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode Federacije BiH; Integracija pozitivnih praksi iz država Evropske unije u zaštiti prirode u sistem upravljanja zaštićenim područjima u BiH; Zagovaranje rješenja, propisanih direktivama Evropske unije, koja se tiču zaštite prirode”, saopćeno je iz Udruženja Eko-forum Zenica.

Također, zaključeno je da će se u rješavanje problematike postojećih i zagovaranje uspostave novih zaštićenih područja prirode, kao i formiranja javne kantonalne ustanove za zaštićena područja prirode, uključiti stručne osobe i organizacije iz oblasti šumarstva, te da će organizacije civilnog društva i Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona zajednički definisati prirodna područja od zajedničkog interesa u novim zastićenim područjima.

Visoko.co.ba / Redakcija

Medijski sadržaj je nastao u okviru projekta „Digitalna mapa zagađenja prirode“ koji finansijski podržava Švedska, a implementira Centar za promociju civilnog društva u okviru projekta “Misli o prirodi!”. Sadržaj ovog članka je isključiva odgovornost portala Visoko.co.ba i ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva i Švedske.

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE