Kemal Mušinbegović pitao glavnu tužiteljicu ZDK: Ko će odgovarati za pucnjave u Visokom?

On je iznio frapantne podatke kako su mladići, koji su posljednjih mjeseci pucali po njegovom gradu, Visokom, na zaprepaštenje građana, još uvijek na slobodi i ugodno se šetkaju.

1789

Nakon jednosatne pauze za ručak, nastavljena je sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), na čijem je dnevnom redu bio i Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva ZDK, koji je, uz glas i opozicionog SDP-ovca, Muniba Husejnagića, dok je njegov kolega Amir Buljubašić bio suzdržan, usvojen s minimalnih 18 glasova.

Protiv je bilo osam zastupnika SBB – Fahrudin Radončić, a četiri su bila suzdržana.

Glavna tužiteljica, Vesna Kaknjo, koja je prije nekoliko dana dobila novi mandat, iznijela je brojke kojima je potkrijepila uspješnost rada institucije na čijem je čelu. O tome, kazala je, svjedoči i ocjena Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, koje je, kako je istakla, na čelu KTZDK ostavilo iste ljude.

Svi zastupnici, međutim, nisu bili impresionirani navedenim statističkim podacima, niti radom KTZDK. Tražili su odgovore šta je sa velikim pljačkama u privredi, zbog kojih je osiromašeno društvo i obespravljeni radnici, šta je sa namještenim procesima. Neki zastupnici vladajuće Stranke demokratske akcije bili su, očito, zadovoljni, pa su čak pokušavali i relativizirati pitanja koja su stizala iz opozicionih klupa, prije svega iz najjače opozicione stranke SBB – Fahrudin Radončić.

– Ne mogu u izvještaju biti samo oni koji su odsjekli grančicu, da bi prehranili djecu, a da krupne ribe i dalje plivaju – poručila je zastupnica Amra Jupić (SBB – Fahrudin Radončić), koja je dodala kako svaki tužilac koji se drzne da se bavi svojim poslom ne završi dobro, odnosno biva uklonjen. Nemoguće je, kaže, da radite časno i pošteno svoj posao ako iza vas niko ne stoji.

– Nećemo se lagati. Neko ima iznad vas… Niko nije odgovarao za Krivaju, niko neće ni odgovarati. Nemam ništa protiv da vam plaća bude i duplo veća, ali je opravdajte – istakla je Jupić, koja je dodala kako svi koji dođu u njen grad, Zavidoviće, vide ojađene ljude.

Zbog toga su, kazala je Jupić, nezadovoljstvo građani prošle godine u februaru na protestima iskazali kamenovanjem i rušenjem.

Njen stranački kolega, Kemal Mušinbegović, kazao je kako su mu na pauzi neke kolege – zastupnici dobacili: “Lako je bilo napadati Ratka Orlandića (direktora Službe za zapošljavanje ZDK, op.a.), da vidimo kako ćete raspravljati o tužilaštvu i sudu”. Zbog toga mu, kaže, ponekad nije jasno da li neke njegove kolege napadaju ili brane neke izvještaje.

– Ovo nije nikakvo napadanje. Jako puno radite, samo da napišete ovih 60 stranica izvještaja je puno, ali stvari su drugačije na terenu. Molim vas da to shvatite kao sugestiju – poručio je Mušinbegović tužiteljici Kaknjo.

On je iznio frapantne podatke kako su mladići, koji su posljednjih mjeseci pucali po njegovom gradu, Visokom, na zaprepaštenje građana, još uvijek na slobodi i ugodno se šetkaju.

– Narod to sve gleda. Ne mogu da shvatim tog vještaka koji napiše da se čovjek sam ranio sa 10 metaka. I to čak tri puta. Valjda se ti kriminalci dogovore između sebe, reci da si se sam ranio. Ali, kako se čovjek može sam raniti tri puta, sa 10 metaka – kazao je Mušinbegović, koji se zapitao i da li je ikada provedena istražna radnja o mitu i korupciji u Kantonalnoj bolnici Zenica, za koju građani tvrde da postoji.

Visočanka Meldina Ugarak (SBB – Fahrudin Radončić) zapitala se zašto je Tužilaštvo ZDK bahato i nesimentalno postupilo u istrazi nakon prošlogodišnje smrti učenika zeničke osnovne škole, 11-godišnjeg Haruna Mujkića.

Brezanin Ćamil Zaimović (SBB) sugerirao je Tužilaštvu ZDK da obrati pažnju na privredni kriminal i štete koje nesposobni menadžeri i članovi nadzornih odbora svojim postupcima čine preduzećima.

– Treba neko da analizira te presude i vidi čija je greška – poručio je Zaimović.

Predsjednik Kluba SBB-a, Ismet Sarajlić, zapitao se koliko u zatvorima leži osuđenih za sitni, a koliko za krupni kriminal.

– Vi ste jedan od stubova u svim daljnjim reformama društva – poručio je Sarajlić, dodajući da niko neće doći i ulagati novac u korumpirano društvo.

Komentari

komentara